Det italienske kjøkken er ikke ett kjøkken, men mange. Man kan nok snakke om et klassisk italiensk kjøkken og vise til noen særlig utbredte og velkjente retter, som pasta og pizza, men høydepunktene i den kulinariske tradisjonen er å finne i de regionale tradisjonsrettene.
Italia strekker seg fra Alpene i nord til Middelhavet utenfor Tunisia i sør, og landet har store forskjeller i geografi og klima. Dette gir seg utslag i gastronomien. Det er forskjeller fra region til region, og hver av disse har sine spesialiteter, tradisjonsretter og særtrekk. Maten på Sicilia er for eksempel påvirket av arabisk matkultur og har lite til felles med måltidene i Syd-Tirol, som har sterkere likhetstrekk med det østerrikske kjøkkenet.
Det finnes likevel fellestrekk. Tradisjonelle italienske matretter er basert på lokale produkter av høy kvalitet, der det ikke er nødvendig å gjøre så mye med råvarene for å få et velsmakende resultat. Dette er en av grunnene til at italienske tradisjonsretter ofte er enkle å tilberede.
Et rikt jordsmonn og et gunstig klima gjør landet svært egnet for landbruk, i form av frukt, grønnsaker, belgfrukter og korn. I den nordlige delen av Italia finnes også trøfler, en underjordisk sopp som er svært verdsatt i gastronomien. Siden landet er omgitt av hav på tre kanter, er tilgangen på sjømat stor. Videre har Italia årtusenlange tradisjoner for å lage spekemat som parmaskinke samt pølser, ost og ikke minst vin.
Særlig pasta og pizza er populært, også utenfor Italias grenser. Det finnes over 350 ulike sorter pasta, der utformingen varierer fra region til region. Pizza var en rett som fram til 1900-tallet knapt nok ble servert utenfor Napoli, men i dag serveres den over hele verden, i et utall ulike varianter.
Kommentarer
Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.
Du må være logget inn for å kommentere.