Knaben molybdengruver er en nedlagt gruve i Knabeheia i Kvinesdal i Agder fylke som var i drift mellom 1885 og 1973.

Forekomsten med malm ligger i en seks km lang og én km bred sone i Knabeheia på nordsiden av Knabeånis dalføre og det tidligere gruvesamfunnet. Malmreservene i området er anslått til 5 millioner tonn med 0,2 prosent molybdenglans.

Historikk

Knaben II
Produksjonsanlegget Knaben II, fotografert i 2021.
Av /Riksantikvaren.
Lisens: CC BY NC ND 4.0

Molybdengruvenes historie går tilbake til slutten av 1700-tallet, som var da forekomsten av molybdenglans i området ble kjent. Bergverksdriften startet i 1885, før det nyoppstartede aksjeselskapet Knaben Molybdængruber A/S tok over gruvedriften i 1918.

I 1929 kjøpte A. Johnson & Co, et svensk handelsselskap grunnlagt av Axel Johnson, opp store mengder aksjer i selskapet. Det var fortsatt norsk, mens aksjekapitalen var bundet i svenske kroner. Etter oppkjøpet ble mesteparten av produksjonen til Knaben eksportert til Avesta Järnverks AB, et svensk industrikonsern med virksomhet i Avesta i Sverige. Axel Johnsen var også en av initiativtagerne til opprettelsen av Avesta Järnverks AB i 1883, som i 1991 fusjonerte med det britiske selskapet British Steel Stainless og fikk navnet Avesta Sheffield. I 2001 ble Avesta Sheffield en del av Outokumpu, et finsk metallindustrikonsern med en av de største produksjonene av rustfritt stål i verden.

Ved begynnelsen av andre verdenskrig var Knaben molybdengruver den eneste molybdengruven i Europa i drift. For å hindre at tyskerne skulle få tilgang på molybden fra anlegget, ble gruvene bombet to ganger av allierte fly i 1943. Ettersom virksomheten var eid av et svensk konsern, ble det gjort avtaler om at deler av produksjonen fortsatt skulle eksporteres til Sverige. I perioder hadde man en direktør fra Norge, en direktør fra Sverige og en direktør fra Tyskland ved gruvene. I mai i 1973 ble produksjonen innstilt og det har siden ikke vært drift ved anlegget.

I 2005 ble det lagt frem planer om å gjenåpne driften ved gruvene uten at det er kommet noe konkret ut av det.

Molybdengruvene er i senere tid et populært turistmål med både gruvemuseum og leirskole.

Les mer i Store norske leksikon

Litteratur

  • Veggeland, T.: Molybden-eventyret i Knabeheia 1885–1973, 3. oppl., 2002

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg