Turkmenistan

Ørkenen Karakum (turk. Garagum) utgjør hoveddelen av landets areal. Bildet er hentet fra papirleksikonet Store norske leksikon, utgitt 2005-2007.

Av /NTB Scanpix ※.
Murghab
Elva Murghab renner gjennom Mary, Turkmenistan.
Av .
Lisens: CC BY 2.0

Turkmenistan har to karakteristiske landskapstyper: den store ørkenen Karakum (turkmensk: Garagum), som utgjør 90 prosent av arealet, og oaseregionene, hovedsakelig lokalisert i sør. Lengst i sør, mot grensen til Iran, ligger Koppeh Dagh-fjellene. Det er høyere landskap også langs grensen mot Afghanistan. I nordvest, ved byen Nebitdag, ligger fjelltoppen Arlang (1880 meter over havet).

På grunn av de store ørkenområdene er Turkmenistan svært avhengig av vanntilførselen som kommer via elvene. De viktigste er Amu-Darja, som renner fra øst til nordvest, og som delvis danner grensen mot Usbekistan. Murghab og Tedsjen kommer fra fjellene i henholdsvis Afghanistan og Iran, renner mot nordvest og ut i ørkenen. Atrek danner lengst i sørvest grense mot Iran.

Amu-Darja og Atrek utnyttes i stor utstrekning til kunstig vanning. En vanningskanal, Karakum-kanalen (turkmensk: Garagumskij kanal), er bygd fra Amu-Darja, over Murgab-oasen, og videre til Det kaspiske hav, det siste stykket i rørledning.

Klima

Klimaet i Turkmenistan er kontinentalt, med store daglige og årlige temperaturfluktuasjoner. Om sommeren faller temperaturen sjelden under 35 °C; om vinteren faller den hyppig under -30 °C. Lite nedbør gir et stort behov for kunstig vanning. I ørkenområdene faller det cirka 80 millimeter nedbør årlig, i fjellstrøkene 300 millimeter.

Les mer i Store norske leksikon

Eksterne lenker

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg