Russland

Solbadere i St. Petersburg, på en øy i elven Neva. Peter-Paul-festningen i bakgrunnen ble anlagt av Peter den store i 1703 for å forsvare Russland mot svenskene. Benyttet som fengsel til 1917. Bildet er hentet fra papirleksikonet Store norske leksikon, utgitt 2005-2007.

Av /NTB Scanpix ※.
Russland, klima, kontraster

Russland har store klimatiske variasjoner. Dette bildet viser isbrytere foran havnebyen Pevek ved Østsibirhavet. Bildet er hentet fra papirleksikonet Store norske leksikon, utgitt 2005-2007.

Av /NTB Scanpix ※.

Hele Russland, bortsett fra Nord-Kaukasus og Det fjerne østen, ligger nord for 50. breddegrad og har et kaldt, kontinentalt klima. I den europeiske delen av landet ligger det sentrale området i vestavindsbeltet, mens den nordligste delen influeres av det polare sirkulasjonsmønsteret og den sørligste av det nedbørfattige subtropiske høytrykksbeltet. Graden av innlandspreg øker fra vest mot øst inn til Uralfjellene, som danner en viss barriere mot innflytelse fra vest.

Middeltemperaturen for januar ligger overalt under 0 °C, bortsett fra i en smal sone langs Svartehavet, og varierer fra ca. –10 °C i Moskva-regionen til –40 til –50 °C i Nordøst-Sibir. Sommertemperaturene varierer med breddegraden. Middeltemperatur for juli er så høy som 20 °C i sør, men bare ca. 8 °C langs den arktiske kysten. Nedbørmengden avtar jo nærmere det indre av landet man kommer. Deler av Den østeuropeiske slette har en årsnedbør på over 600 mm, men mesteparten av Sibir har bare ca. 250–400 mm nedbør i året, og enkelte strøk langs den arktiske kysten får ikke mer enn 25 mm nedbør.

Les mer i Store norske leksikon

Eksterne lenker

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg