.

Kerteminde kommune er en kommune på nordøstspissen av Fyn i Danmark, ved innløpet til Kerteminde fjord. Den hadde 24 034 innbyggere i 2022 og har et areal på 206 kvadratkilometer. Kommunen oppsto ved kommunereformen i 2007 ved sammenslåing av kommunene Kerteminde, Langeskov og Munkebo. Den tilhører Region Syddanmark. Administrasjonssenteret ligger i Kerteminde by.

Etter at jernbanestasjonene ble nedlagt har den fynske motorveien hatt stor betydning for utvikling av kommunen, sammen med en moderne dypvannhavn og fiskerihavn. Naturen er variert og byr på fjord, bakker, store skoger og idylliske landsbyer. Helt nord i kommunen ligger halvøya Hindsholm der odden Fyns Hoved er omringet av havet og den urørte naturen er fredet. Fyns hoved har vært motiv for kjente danske malere som Gerda Adrea Heltoft, Jeppe Larsen, Theodor Philipsen, Lars Swane og Fritz Syberg. Margueritruten går gjennom kommunen i nord.

Kommunens største byer etter folketall i 2022. Innbyggertall i parentes.

  • Kerteminde (6042)
  • Munkebo (5571)
  • Langeskov (4222)
  • Birkende (706)
  • Marslev (682)

Kerteminde

Lindøværftet
Utsikt fra tårnet på Munkebo Bakker i retning Lindøværftet.
Lindøværftet
Lisens: CC BY NC SA 3.0

Kerteminde fikk bystatus fra 1413, og hadde sin blomstringstid på 1600- og 1700-tallet som havneby for Odense. Maleren Johannes Larsens hjem er innrettet som museum. Kerteminde er en viktig fiskehavn, og har blant annet hermetikk- og maskinindustri, akvarium og Fyns største fiskehavn med fiskeauksjon og fiskeindustrier. På havnen står granittskulpturen av fiskerpiken Amanda fra Kerteminde, byens landemerke, utført av Robert Lund-Jensen. I sommerhalvåret har byen båtforbindelse med Romsø.

Kerteminde er vennskapsby med Forsand og Øvre Eiker.

Munkebo

Munkebo Bakker
Utsiktstårnet på Munkebo Bakker gir 360° utsikt over byen, landskapet og fjorden omkring.
Munkebo Bakker
Lisens: CC BY NC SA 3.0

Munkebo opplevde sterk vekst i 1970-årene etter anleggelsen av Lindøverftet, Danmarks største skipsverft. På grunn av det preget som verftet har satt på byen, er hele Munkebo utpekt til å være et nasjonalt industriminne av Kulturarvstyrelsen. Spor etter omfattende vikingbebyggelse er funnet på toppen av Munkebo Bakke. Utsikten herfra gjorde det mulig å overvåke fjorden i alle retninger.

Les mer i Store norske leksikon

Eksterne lenker

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg