Kaptein Sabeltann i 2007
Premiere på forestillingen Kaptein Sabeltann og Den Forheksede Øya i 2007. Kaptein Sabeltann ble spilt av Svein Roger Karlsen og greven Gral av Håvard Bakke.
Av /VG/NTB.

Kaptein Sabeltann er en karakter og et underholdningsunivers for barn skapt av Terje Formoe. Utgangspunktet var en teateroppsetning Dyreparken i Kristiansand sommeren 1990.

Karakterene og sangene fra forestillingen slo raskt an, og underholdningsuniverset har blitt svært populært blant norske barn og barnefamilier.

Det spilles forestillinger om Kaptein Sabeltann i Dyreparken hver sommer. En del av parken, «Kaptein Sabeltanns Verden», er viet karakteren og universet rundt. Det produseres også en rekke TV-serier, filmer og bøker om Kaptein Sabeltann, og mange spin-off-produkter og effekter.

Forestillingene i Kristiansand Dyrepark sees av om lag 60 000 mennesker hver sesong. Totalt er 1,8 millioner teaterbilletter solgt. Kaptein Sabeltann har siden oppstarten vært Norges mest sette sommerforestilling.

Aksjeselskapet Kaptein Sabeltann omsetter årlig for om lag sju millioner kroner (2019).

Formoes fortellerunivers har hatt stor betydning for barnekulturlivet i Norge.

Historie

Den sorte dame
Sjørøverskuta «Den sorte dame» i Dyreparken i 2006

Formoe laget de første skissene, sangene og tekstene om Kaptein Sabeltann høsten 1989. Den første teaterforestillingen, Kaptein Sabeltann og skatten i Kjuttaviga, hadde premiere 9. juli 1990 i Kristiansand Dyrepark. De første to årene ble forestillingene satt opp på dagtid. Etter et vellykket eksperiment i 1991 med en forestilling som startet klokka 23.00, har dette blitt det faste spilletidspunktet.

Grunnet en rettighetskonflikt mellom Formoe og Kristiansand Dyrepark ble Kaptein Sabeltann sommeren 1995 spilt på Hvalstrand Bad i Asker. Konflikten ble senere løst og showet satt opp igjen i dyreparken året etter.

Sjørøverskuta «Den Sorte Dame» ble bygd av Risør Trebåtbyggeri i 1993 og døpt av Wenche Foss i Oslo i 1994. Den er en del av kulissene i forestillingene og frakter gjester på Grashavet i Kristiansand Dyrepark. En sjørøverlandsby er bygd opp i dyreparken, hvor også skuten «Grevinnen» opererer.

Kaptein Sabeltann-forestillingene spilles på en utendørs teaterscene ved en innsjø i Kristiansand Dyrepark. Scenen kalles «Kjuttaviga» etter stedet der handlingen i forestillingen finner sted. Den har etter flere utvidelser plass til 2600 mennesker.

Handling og karakterer

Kjuttaviga

Handlingen i Kaptein Sabeltann finner sted i Kjuttaviga, som også er navnet på amfiscenen i Dyreparken i Kristiansand der forestillingene spilles.

Hovedkarakteren Kaptein Sabeltann er en slu og fryktet sjørøverkonge. Foruten kapteinen selv består mannskapet på skuta hans «Den Sorte Dame» av nestkommanderende Langemann, Benjamin, tvillingbrødrene Pelle og Pysa Pirat og kokken Skalken. I tillegg er innbyggerne i Kjuttaviga, blant andre Pinky og Sunniva, en del av universet.

Handlingen i forestillingene er historier om kampen mellom de snille og de slemme, der Kaptein Sabeltann skal bekjempes av heltene i historien. Det er også humoristiske innslag.

Forestillinger

  • Skatten i Kjuttaviga (1990)
  • Hemmeligheten i Kjuttaviga (1994)
  • Grusomme Gabriels Skatt (1995)
  • Jakten på den magiske diamant (1996)
  • Den Forheksede Øya (2000)
  • Havets Hemmelighet (2011)
  • Kaptein Sabeltanns Sjørøverfest (2014)
  • Kaptein Sabeltanns Sjørøvernatt (2020)
  • Angrepet fra Gral (2021)
  • Havets hemmelighet (2022)

Flere av forestillingene har blitt satt opp i nye varianter, som da de to første forestillingene ble slått sammen til én i 1998.

Skuespillere

Formoe spilte selv hovedkarakteren i årene 1990–1999 og i 2010. Andre som har hatt rollen, er Svein Roger Karlsen (2000–2009) og Kyrre Haugen Sydness (fra 2011).

I tillegg har Janne Formoe spilt ulike roller i forestillingen i en årrekke, det samme har Siw Anita Andersen, Håvard Bakke og en rekke andre kjente norske skuespillere.

Musikk, bøker og film

Kaptein Sabeltann og den magiske diamant

Karakterene Pinky og Sunniva i animasjonsfilmen Kaptein Sabeltann og den magiske diamant (2019).

Kaptein Sabeltann og den magiske diamant
Av /NRK .

Musikken og sangene har vært et bærende element i forestillingene og er en av årsakene til forestillingenes gjennomslagskraft. Sangstrofen «Hiv o’hoi – snart er skatten vår» fra sangen Sjørøverne kommer er velkjent hos norske barnefamilier. Årlig strømmes Sabeltannmusikk 1,2 millioner ganger (2019). Musikkalbum er solgt i to millioner eksemplarer. I 1994 ble Spellemannprisen for årets barneplate gitt til Kaptein Sabeltann og hemmeligheten i Kjuttaviga. En symfonikonsert, med tolkninger av blant annet Pinkys sang ble fremført av Kristiansand Symfoniorkester i 2004.

Det har blitt laget en rekke spille- og animasjonsfilmer. I 2011 ble den første av totalt 26 episoder i en TV-serie sendt på NRK Super.

Spillefilmen Kaptein Sabeltann og skatten i Lama Rama (2014) ble solgt til over hundre land. På engelsk kalles karakteren «Captain Sabertooth». Han bor i «Luna Bay».

Det har, tilnærmet årlig, blitt gitt ut bøker, tegneserier og blader knyttet Sabeltann-universet. Flere av disse har vært illustrert av Egil Nyhus.

Boken Kongen på havet – Historien om Terje Formoes Kaptein Sabeltann, skrevet av Jan Frantzen, ble utgitt på forlaget Vigmostad Bjørke i 2018.

Kommersialisering

Kaptein Sabeltann-is
Det er mange kommersielle spin-off-produkter knyttet til Sabeltannuniverset, blant annet forskjellige typer iskrem. Denne «pushup»-isen er fra 2012.

Det er laget en stor mengde kommersielle spin-off-produkter knyttet til Sabeltann-universet, blant annet klær, leker, videospill, brettspill, is, potetgull, brød og leverpostei.

I 2012 åpnet et hotell, Abra Havn, 600 meter fra Dyreparken, som en piratlandsby, med 171 leiligheter i sjørøverstil.

I 2018 meldte Formoe at han, sammen med investorer, planla å utvikle en Kaptein Sabeltann-attraksjon på et 200 000 m2 stort område i Den dominikanske republikk i Karibia. Prosjekter er ikke realisert.

Aksjeselskapet Kaptein Sabeltann, eid av Terje Falk Formoe og Marius Ekelund Formoe (født 1982, 3,33 prosentandel) omsetter årlig for om lag åtte millioner kroner (2021). Som følge av koronapandemien hadde selskapet en periode nedgang i omsetningen. I 2021 var selskapet tilbake i full drift og landet et resultat før skatt på 5,1 millioner kroner, mot 3,9 millioner året før.

Formoe har signert samarbeidskontrakt som binder konseptet til Kristiansand Dyrepark frem til 2038.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg