Jo Nesbø

Jo Nesbø

© Aschehoug - begrenset

Jo Nesbø, norsk forfatter, musiker og siviløkonom. Nesbø har utgitt kriminalromaner om kriminaletterforskeren Harry Hole og barnebøker om Doktor Proktor. Både for krimbøkene og barnebøkene har han mottatt en rekke litterære priser. Bøkene er oversatt til over 40 språk og når et stort publikum i mange land.

Biografi

Nesbø er født i Oslo, men flyttet tidlig til Molde, hvor han i slutten av 1970-årene spilte fotball på førstelaget til Molde Fotballklubb. Etter eksamen på videregående skole studerte han økonomi ved Norges Handelshøyskole i Bergen og var ferdig siviløkonom i 1986.

I 1990 dukket han opp som vokalist og låtskriver i popgruppen Di Derre, som bestod av fire musikere fra Molde, blant dem Nesbøs bror. CD-en Jenter & Sånn ble solgt i 190 000 eksemplarer. Samtidig jobbet Nesbø som økonom og opsjonsmegler. 

Forfatterskap

Harry Hole

Etter et lengre opphold i bydelen King's Cross i Sydney i Australia, utgav Jo Nesbø romanen Flaggermusmannen, hvor han introduserte den norske politimannen Harry Hole. Hole etterforsker drapet på en norsk kvinne i det røffe, australske bymiljøet, som domineres av halliker, horer, drankere og kjeltringer. Hole jobber sammen med en australsk politimann av aboriginsk opprinnelse. Boken ble en stor suksess og ble belønnet med Rivertonprisen og Glassnøkkelen for årets beste skandinaviske kriminalroman. 

Allerede året etter fulgte Nesbø opp med en ny Harry Hole-roman. Også denne gang ble handlingen lagt til eksotiske strøk, til Thailand – der mordet på en norsk ambassadør utløser handlingen.

Nesbø har en effektiv fortellerstil. Han skriver i han-form og synsvinkelen veksler mellom etterforskeren Hole og andre personer i bøkene, ikke minst forbryterne som jages. Serien preges også av at leseren blir godt kjent med hovedpersonen, som i likhet med sin opphavsmann blant annet har sterke musikkinteresser. Hole lytter til amerikanske band som Violent Femmes og The Long Ryders, eller til norske grupper som Jokke og Valentinerne og Raga Rockers. Hole har også bedrevet litt musikk selv. Di Derres låt Jenter er han ikke spesielt begeistret for, han synes bedre om gruppens første hit, 90-metersbakken.

Tredje bok, Rødstrupe foregår i Norge, og mye fokus er rettet mot Harry Holes ikke alltid helt stødige privatliv. Hole har problemer med alkohol og er mye av en ensom ulv i politikorpset, og – i likhet med mange andre kriminalromanhelter – balanserer han på grensen av hva som kan aksepteres. Nesbø trekker mye faktastoff inn i handlingen, som for eksempel Bill Clintons besøk i Norge, beleiringen av Leningrad, konflikten på Balkan og andre begivenheter.

Rødstrupe er den mest prisbelønnede boken til Nesbø. For den mottok han Bokhandlerprisen i 2000. I flere publikumskåringer er Rødstrupe kåret til tidenes beste norske kriminalroman: I Bokklubben Krim og Spenning (2004), NRK Nitimens store lytteravstemning og Dagbladets kåring (2009). Den engelske oversettelsen, The Redbreast, ble nominert til Crime Writers' Associations The International Dagger i 2007.

Siden har Nesbø utgitt en rekke Harry Hole bøker; Sorgenfri (2002), Marekors (2003), Frelseren (2005), Snømannen (2007), Panserhjerte (2009) og Gjenferd (2011). Den tiende boken, Politi, kom i 2013. De mange som fryktet for Harrys liv ved slutten av Gjenferd, kunne puste lettet ut.

Jo Nesbø er blant Norges mestselgende forfattere. Førsteopplaget på Gjenferd var over 100 000 eksemplarer, mens Politi er trykt i flere hundre tusen eksemplarer bare måneder etter utgivelsen. Skandinavisk krim har en sterk stilling i det internasjonale bokmarkedet og går ofte under samlebenevnelsen "Nordic Noir". Her er Jo Nesbø etter hvert blitt en av de bestselgende forfatterne, særlig etter at bøkene hans begynte å komme ut i England og USA. Hans bøker er oversatt til 40 språk og selger millioner på verdensbasis.

Hodejegerne

Kriminalromanen Hodejegerne (2008) handler om hovedjegeren og kunsttyven Roger Brown. Inntektene fra boken går til Harry Hole stiftelsen, som hvert år deler ut prisen «En ålreit fyr/en ålreit dame». Prisen går til en person som får lov til å være med på å velge mottakeren av prispengene. Disse skal gå til prosjekter som kan bedre barns lese- og skriveferdigheter, spesielt i utviklingsland.

Hodejegerne er filmatisert og hadde premiere i 2011, med Aksel Hennie i rollen som Roger Brown.

Andre sjangere

Nesbø har gitt ut Stemmer fra Balkan. Atten dager i mai (1999) sammen med Espen Søbye, en reiseskildring fra det krigsherjede Balkan. I 2001 kom novellesamlingen Karusellmusikk, og han gav samtidig ut et soloalbum med samme tittel.

Nesbø debuterte som barnebokforfatter med Doktor Proktors prompepulver i 2007, og har totalt utgitt fire bøker i serien, den siste i 2012. For Doktor Proktor og verdens undergang. Kanskje vant han Kritikerprisen for beste barne- og ungdomsbok i 2010.

Priser

  • Kritikerprisen for beste barne- og ungdomsbok (2010). Doktor Proktor og verdens undergang. Kanskje.
  • Bokhandlerprisen for Rødstrupe (2000)
  • Rivertonprisen for Flaggermusmannen (1997),
  • Glassnøkkelen for beste skandinaviske kriminalroman for Flaggermusmannen (1997)

Bibliografi

Krim

  • Flaggermusmannen (1997)
  • Kakerlakkene (1998) Les boken hos bokhylla
  • Rødstrupe (2000)
  • Sorgenfri (2002)
  • Marekors (2003)
  • Frelseren (2005)
  • Snømannen ( 2007)
  • Hodejegerne (2008)
  • Panserhjerte (2009)
  • Gjenferd ( 2011)
  • Politi (2013)

Barnebøker

Noveller og reiseskildringer

  • Stemmer fra Balkan. Atten dager i mai (medforfatter Espen Søbye) (Reiseskildring, Aschehoug, 1999)
  • Karusellmusikk (Noveller, Aschehoug, 2001)

Plateinnspillinger

  • Med Di Derre: Den Derre med Di Derre, 1993
  • Kvinner & Klær/Jenter & Sånn, 1994
  • GYM, 1997
  • Slå meg på! Popmusikk!, 1998
  • Soloalbum: Karusellmusikk, 2001
  • Stolpesko (Frelsesarmeen), 2001
  • Med diverse artister: Du Bli'kke Rost Før Du Er Borte Vekk. Sanger av Roy Willy Olsen, 2000
  • Gull i fra Grønne Skoger. Vidar Sandbeck i Ord og Toner, 2003
  • Det beste til meg og mine venner – en hyllest til Joachim Nielsen, 2005

Anbefalte lenker

Videre lesning

Denne artikkelen er hentet fra

Det er gjort 29 revisjoner og har kommet 2 forbedringsforslag.

Funnet en feil? Foreslå endringer

Fagansvarlig for Krim i Norge

Hans H. Skei Universitetet i Oslo

Fagansvarlig har ansvar for å:

  • Vurdere endringsforslag fra leserne
  • Svare på spørsmål i kommentarfeltet
  • Skrive nye artikler
  • Forvalte og oppdatere gamle artikler

Vil du bli fagansvarlig?

Kommentarer

7. januar skrev Marta Eikeland

Det står fødested i boksen høyre side at det er Molde men i teksten under undertittelen at han er født i Oslo.. Ble veldig i tvil ..

Har du spørsmål til artikkelen? Skriv her, så får du svar fra fagansvarlig eller redaktør.

Du må være logget inn for å kommentere.