Faktaboks

Jenisej

også transkribert Yenisei, Yenisey, Enisei

Uttale
jenisˈej
Jenisej
Jenisej i den russiske republikken Tuva, hvor den har sitt utspring.
Av .
Lisens: CC BY SA 4.0
Jenisej
Jenisej ved Krasnojarsk.
Av .
Lisens: CC BY 2.0

Jenisej er en elv i Russland, i Sibir. Den er 4130 kilometer lang, inkludert bielvene Angara og Selenga omkring 5200 kilometer, og har et nedbørfelt på om lag 2 millioner kvadratkilometer. Jenisej er verdens sjuende lengste elv.

Jenisej oppstår i de østlige Sajanfjellene i republikken Tuva, ved sammenløpet av Bei-kem og Cha-kem. Den renner først vestover, men tar etter gjennombruddet av Sajanfjellene retning nordover. Det øvre løp er fullt av fosser og stryk, men fra Sajanogorsk (tidligere Oznatsjennoje) er elven farbar for skip. Lenger nede er høyre elvebredd gjennomgående bratt, venstre bredd lav. Dette skyldes delvis at elven i tidens løp har arbeidet seg til høyre som følge av jordrotasjonens avbøyende virkning. Fra øst opptar den Angara eller Øvre Tunguska (Bajkals avløp), Podkamennaja Tunguska og Nedre Tunguska og renner i en stor munningsvik ut i Karahavet.

Jenisej er en viktig ferdselsåre, men nytten reduseres av at munningen er tilfrosset 8 måneder av året. Dyphavnen Ust-Port nær munningen ble anlagt i 1917, og Igarka 250 kilometer lenger opp ble anlagt i 1929. Mens havgående fartøyer kan gå helt hit, brukes elvefartøyer videre til Krasnojarsk. Dudinka er utskipningshavn for det store gruve- og industrikomplekset Norilsk.

Russlands to største vannkraftverk er bygd ved Jenisej: kraftverket ved Sajansk-Sjusjenskoje (6400 megawatt) og kraftverket ved Krasnojarsk (6000 megawatt).

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg