Japans flagg
Japans flagg

Japans nasjonalflagg består av en hvit rektangulær duk med proporsjoner 2:3 og i midten en rød sirkel med diameter 3/5 av høyden. Staten har ikke et riksvåpen, men det keiserlige emblem (mon), en stilisert gyllen krysantemum, oppfattes også som et emblem for landet.

Flagget

Japans orlogsflagg
Den japanske marines orlogsflagg fra 1889 til 1945 og etter 1954 har solskiven forskjøvet mot venstre, med 16 røde solstråler.
Av /Wikimedia Commons.
Lisens: CC BY SA 3.0

Japans flagg med en rød sirkel på hvit duk bygger på århundrelange tradisjoner. Den røde sirkelen symboliserer solskiven, på japansk Hinomaru (日の丸), som også brukes som flaggets navn. Solskiven bekrefter Japan som Den oppgående sols land. Flagget skal ifølge en legende ha røtter tilbake til den berømte buddhistmunken Nichiren på 1200-tallet. Det hadde allerede de facto status som nasjonalflagg da det ble offisielt antatt som handelsflagg og nasjonalt flagg for marinen i 1870, og endelig som nasjonalflagg i 1999.

Orlogsflagget

Japans keiserflagg
Japans keiserflagg ble innført i 1889. Den gylne krysantemum med 16 kronblader er keiserens mon eller emblem.
Av /Wikimedia Commons.
Lisens: Gnu FDL

Japans orlogsflagg med 16 røde solstråler kalles Den oppgående sols flagg. Det kom i bruk som flagg for krigsherrer i urolige tider under shogunatet (1603–1867). I 1870 ble det vedtatt som krigsflagg for den keiserlige hær, men med midtstilt solskive. 1 1889 ble flagget med solskiven forskjøvet nærmere stangen innført som orlogsflagg for den keiserlige marine.

Etter nederlaget i andre verdenskrig i 1945 ble orlogsflagget forbudt av okkupasjonsmakten USA, men det ble igjen tillatt og tatt i bruk av Japans maritime selvforsvarsmakt 30. juni 1954. Som et relikt fra Japans imperialistiske fortid er orlogsflagget forhatt i Korea, Kina og andre asiatiske land som ble angrepet og okkupert av Japan. Det har vært omstridt og krevet utelukket fra de olympiske leker og andre internasjonale idrettsarrangementer.

Keiserflagget

Forskjellige flagg for keiser Meiji og keiserfamilien ble innført i 1870, men i 1889 avløst av et rektangulært rødt flagg med keiserens emblem i midten, en gyllen krysantemum.

Statsemblemet

Japans riksvåpen

Den japanske keiserfamiliens våpen og Japans statssymbol er en krysantemum med 16 kronblader og synlige spisser av ytterligere 16.

Statsemblemet er det keiserlige emblem eller segl (mon), en stilisert, gyllen krysantemum med 16 kronblad og synlige spisser av ytterligere 16.

Mon

Mon (紋) er Japans motstykke til Europas heraldikk. Mon-emblemer er stiliserte figurer som identifiserer en slekt, en organisasjon eller et firma. Det mer omfattende begrepet Kamon (家紋) refererer bare til en slekt. Som i europeisk heraldikk oppsto systemet i middelalderen som kjennetegn for hærførere i kamp, anbrakt på flagg, telt og utstyr. Mon ble opprinnelig brukt av adelen, senere av andre som utmerket seg i næringsliv, håndverk, religion eller kultur.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg