Janus
Månen Janus fotografert av romfartøyet Cassini i 2012.
Av .

Janus er en av Saturns mindre måner.

Faktaboks

Uttale
jˈanus

Karakteristikk

Janus har en gjennomsnittlig diameter på 180 km. Overflaten er dekket av mange kratre, hvor flere av dem er større enn 30 km i diameter.

Janus har en tetthet som er 0,7 ganger vannets tetthet, som indikerer at månen sannsynligvis består hovedsakelig av vannis.

Den gjennomsnittlige overflatetemperaturen er på –195 grader celsius.

Bane

Janus bruker 17 timer på ett omløp rundt Saturn, i en avstand på 151 000 km.

Månen beveger seg mellom F- og G-ringen i Saturns ringsystem. Janus deler bane med den lille månen Epimetheus, som har sin bane bare 50 km unna. Med mange års mellomrom passerer disse to månene hverandre, men unngår å kollidere ved at de bytter baner, omtrent som to skøyteløpere som veksler. Trolig er de rester etter et større objekt som ble delt i to ved et sammenstøt.

Observasjoner

Janus er identisk med en måne Audouin Dollfus oppdaget i 1966. Dager etterpå oppdaget Richard Walker månen nå kjent som Epimetheus. Lenge trodde man at det kun var snakk om én måne der.

Janus ble fotografert for første gang av Voyager 1 i 1980, som bekreftet at det i virkeligheten er to måner som går i nesten lik bane.

Det var Dollfus som foreslo navnet «Janus», oppkalt etter den romerske guden Janus.

Les mer i Store norske leksikon

Eksterne lenker

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg