Faktaboks

Jalal Talabani
Født
1933, Koya
Død
3. oktober 2017, Berlin
.
Lisens: CC BY 4.0

Jalal Talabani var en irakisk kurdisk politiker som var president i Irak i 2005–2014.

Talabani ble tidlig engasjert i politikk og ble med i Kurdistans demokratiske parti (KDP) som 14-åring, og innvalgt i partiets sentralkomité som 18-åring. I 1956 grunnla han Kurdistans Studentunion. Han studerte jus i Baghdad og jobbet senere som rådgiver i den irakiske hæren.

Talabani var aktiv i det kurdiske opprøret mot Abd al-Karim al Qasim i 1961, og bidro til å tvinge irakiske myndigheter ut av noen kurdiske områder i Nordøst-Irak. Etter dette ble Talabani en sentral talsperson for kurdernes sak i utlandet.

I 1960-årene kom Talabani i konflikt med Barzani-familien, og i 1975 grunnla han partiet Kurdistans Patriotiske Front (PUK) som et utbryterparti fra KDP. PUK drev i mange år væpnet kamp mot Saddam Husseins regime. Etter Saddam Husseins brutale militærkampanje mot kurderne i 1987–1988 ble Talabani tvunget til å flykte landet. Han kom tilbake til Irak etter Gulf-krigen i 1991 for å fortsette det kurdiske opprøret mot Saddam. Selv om kurderne ikke lyktes militært, lyktes de under Talabanis ledelse i å etablere et område med økende kurdisk selvstyre i Nord- og Øst-Irak, i samarbeid med USA, Storbritannia, Tyrkia, og Frankrike. Fra 1992 ble Talabani leder av dette selvstyreområdet.

Etter at Saddam Hussein ble styrtet av den USA-ledede invasjonen i 2003, ble Talabani kurdisk representant i den irakske overgangsregjeringen som utarbeidet Iraks midlertidige grunnlov. Iraks nye grunnlov ga presidenten bare symbolsk makt. Jalal Talabani var Iraks president fra 2005. Han ble gjenvalgt i 2010 og gikk av i 2014, etter å ha gjennomgått flere år med helsebehandling i Tyskland etter et slag i 2012.

Som president jobbet Talabani for å redusere sekterisk vold og forsøkte å forbedre forholdet til Tyrkia, som anklaget kurderne for å se gjennom fingrene med kurdiske angrep over grensen mot Tyrkia. Jalal Talabani ble etterfulgt som president av en annen kurdisk politiker, Fuad Masum.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg