Faktaboks

Jacques Boucher de Crèvecoeur de Perthes
Uttale
buʃˈe də krɛvkˈø:r dəpˈɛrt
Født
1788, Rethel
Død
1868
Jacques Boucher de Perthes

Jacques Boucher de Crèvecoeur de Perthes var en fransk geolog, arkeolog og allsidig forfatter. Han er mest kjent for å ha bidratt til å grunnlegge studiet av paleolitikum da han påviste tidlige funn av mennesket i Europa (se Acheuléen). Hans teorier ble regnet som kontroversielle, blant annet fordi mange på denne tida regnet at verden ble skapt i år 4004 før vår tidsregning, i henhold til den irske erkebiskopen James Ussher sin kronologi basert på Bibelen.

Familie og bakgrunn

Boucher de Perthes var den eldste sønn av Jules Armand Guillaume Boucher de Crevecoeur, botaniker og toller, og Etienne-Jeanne-Marie de Perthes. I 1802 begynte han i tollvesenet, og i 1825 ble han direktør for tollstedet i Abbeville, hvor han ble resten av livet. I tillegg til de arkeologiske studiene skrev Boucher de Perthes romaner og reisebeskrivelser, blant annet Voyage en Danemark, en Suède, en Norvège etc. (1858).

Grunnlegger av paleolitikum-studier

Gjennom sine undersøkelser av de kvartære gruslagene i Sommedalen bidro Boucher de Perthes til å grunnlegge studiet av paleolitikum. I Sommedalen ble det på 1830-tallet funnet steinredskaper og utdødde dyr i samme stratigrafiske lag. Boucher de Perthes mente at funnene var samtidige, og at de tilhørte en foregående menneskerase som ble utslettet av en massiv flodbølge eldre enn syndfloden. Gud hadde deretter skapt en ny menneskerase.

Da Boucher de Perthes i 1847 presenterte sine funn, i Antiquitès celtiques et antediluviennes, ble han møtt med vantro av det vitenskapelige samfunnet. Det var ikke før i 1859, samme år som Charles Darwins Artenes opprinnelse ble publisert, at Boucher de Perthes teori om funnenes høye alder ble bekreftet av en gruppe fremstående britiske forskere og av geologen Charles Lyell. Dette på bakgrunn av de geologiske omstendighetene i sammenheng med funnene. Boucher de Perthes funn ble nå en del av den vitenskapen som søkte å motbevise den kristne skapelsesberetningen.

Les mer i Store norske leksikon

Eksterne lenker

Litteratur

  • Trigger, Bruce G 2006: A history of archaeological thought. Andre utgave. Cambridge University Press.

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg