Faktaboks

Irskesjøen
Engelsk: The Irish Sea Irsk: Muir Éireann
Irskesjøen

Ved sørspissen av Irland møter Irskesjøen Atlanterhavet.

Irskesjøen er havområdet øst mellom Irland og Nord-England, nord for Wales og sør for Skottland. Irskesjøen er om lag 210 kilometer lang og 240 kilometer bred og har et areal på omtrent 100 000 kvadratkilometer. Største dyp ligger ved Mull of Galway og måler 175 meter.

Irskesjøen står i forbindelse med Atlanterhavet gjennom den smale North Channel i nord og den noe bredere St. George's Channel i sør. Temperaturen varierer mellom 6–8 °C om vinteren og 14–16 °C om sommeren. Saltholdigheten er i størstedelen av Irskesjøen 34–35 promille.

Tidevannet kommer inn både fra nord og sør og danner store lokale variasjoner. Tidevannsforskjellen er størst ved den engelske kysten, blant annet i Liverpool Bay og Solway Firth. Tidevannsstrømmene kan mange steder bli ganske kraftige, opp til 4 knop, mens de permanente strømmene er svake og uregelmessige.

De to viktigste øyene er Anglesey og Isle of Man. Isle of Man ligger midt i Irskesjøen, mens Anglesay ligger nær kysten av Nord-Wales. De største byene rundt havområdet er Liverpool, Belfast og Dublin, mens Manchester har tilgang til Irskesjøen gjennom Manchester Ship Canal.

Fisket i Irskesjøen er mest etter sild og hvitting, samt tråling etter torsk og flyndre. Fleetwood nord for Liverpool er den største fiskerihavnen i England. Ardglass, Portavogie og Kilkeel er viktige fiskerihavner i Nord-Irland mens Dun Laoghaire, Howth, Skerries og Mornington nær Dublin er viktige for Irland.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg