Faktaboks

Internasjonale Fredsbyrå
fransk Bureau International de la paix (BIP) engelsk International Peace Bureau (IPB)
Logo
Av .
Lisens: CC BY SA 4.0

Internasjonale Fredsbyrå er en internasjonal fredsorganisasjon. Hovedsakene deres er motstand mot krig samt nedrustning og atomnedrustning. Internasjonale Fredsbyrå har 300 medlemsorganisasjoner i 70 land, i tillegg til individuelle medlemmer. Hovedkvarteret ligger siden 2017 i Berlin.

Historie

Internasjonale Fredsbyrå
Internasjonale Fredsbyrås generalforsamling i 1935.

Internasjonale Fredsbyrå ble opprettet etter Den tredje universelle fredskongress i Roma i 1891. Fredsbyrået skulle fungere som et sentralorgan for den internasjonale fredsbevegelsen, med en rekke fredsforeninger fra mange ulike land, primært i Europa og Nord-Amerika. Byrået holdt lenge til i Bern i det tysktalende Sveits, men flyttet i 1924 til det fransktalende Genève.

Fredsbyråets hovedoppgave var å holde årlige fredskongresser. I tillegg sørget de for å spre informasjon, ikke minst om arbeidet for å fremme voldgift som internasjonal konfliktløsningsmetode. Mangel på finansielle ressurser utgjorde en stor utfordring. Den amerikanske Carnegiestiftelsen for internasjonal fred ga fra 1911 betydelig støtte, men denne støtten opphørte etter utbruddet av første verdenskrig i 1914. Det hjalp også at Fredsbyrået i 1910 fikk Nobels fredspris. Også en rekke enkeltpersoner som var knyttet til byråets virksomhet fikk fredsprisen i årene 1901–1913.

Første verdenskrig svekket Fredsbyråets virksomhet. Samarbeid mellom fredsforeninger fra ulike sider i krigen ble umulig. Etter krigen tok Folkeforbundet som en ny internasjonal arena over mye av oppmerksomheten. Samtidig hindret ideologiske motsetninger mellom arbeiderbevegelsen og «borgerlige» grupperinger fredspolitisk samarbeid i mellomkrigsårene.

Etter andre verdenskrig var fredsforeninger knapt i live utenfor USA, Storbritannia, Sverige og Sveits, så fredsbyrået lå nærmest i dvale. I 1949, som en reaksjon på den kalde krigen og opprettelsen av NATO, ble det opprettet et nytt kontaktorgan, International Liaison Committee of Organizations for Peace (ILCOP). I 1963 overtok det fredsbyråets eiendom og funksjoner. Senere ble også navnet tatt i bruk igjen.

Fredsbyrået har siden den kalde krigens slutt ikke minst vært knyttet til vedvarende motstand mot atomvåpen og protester mot en rekke kriger, ikke minst Irak-krigen 2003 og Ukraina-krigen.

Les mer i Store norske leksikon

Eksterne lenker

Litteratur

  • Stenersen, Øivind m.fl.: Nobels fredspris, 2001, isbn 82-02-17023-0

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg