Ingermanland
Gammelt kart over Ingermanland (Ingria).

Ingermanland er en historisk benevnelse på område som i dag ligger i Russland, i all hovedsak innenfor Leningradoblasten mellom Peipussjøen og Ladoga, på begge sider av elva Neva. Området har ikke noen klar avgrensing, men det er vanlig å ta utgangspunkt i de gamle sognegrensene til den ingermanlandske lutherske kirken.

Faktaboks

Uttale
ˈingermanland
Også kjent som

Ingria

russisk Ingrija, finsk Inkeri

Ingermanland var opprinnelig bebodd av finsk-ugriske stammer, voter, kareler og ingrer. Fra 1136 til 1478 lå området under Novgorod. Deretter ble det underlagt Storfyrstedømmet Moskva til 1617. Ved freden i Stolbova i 1617 ble Ingermanland avstått til Sverige, men kom under det russiske imperiet i 1721 etter den store nordiske krig. Etter at St. Petersburg var anlagt i 1703, økte det russiske befolkningsinnslaget sterkt, men bygdebefolkningen var overveiende finsk-ugrisk.

En kort periode i 1919–1920 eksisterte republikken Nord-Ingermanland på området mellom Petrograd og grensa til Finland. Den hadde landsbyen Kirjasalo som administrasjonssentrum, og var styrt av ingermanlandsfinner som ønsket innlemmelse i Finland. Ved fredsavtalen i Tartu i 1920 tilfalt området Sovjetunionen.

I 1927 ble det opprettet det som fikk den offisielle benevnelsen «finsk nasjonal kommune» med landsbyen Kuivozi (finsk: Kuivaisi) som administrasjonssenter. Den hadde nærmere 21 000 innbyggere. Slike etnisk definerte områder var i tråd med sovjetisk nasjonalitetspolitikk, der etniske grupper skulle dyrke sin særegne kultur og ha et formelt selvstyre på territorielt grunnlag. Finsk var administrasjonsspråk. I 1937 ble kommunen imidlertid oppløst, som ledd i Josef Stalin-tidens konsolidering rundt det russiske språket og mistenksomhet mot etniske minoriteter i grenseområdene. Da hadde det allerede blitt straffbart å bruke benevnelsen Ingermanland. Først med glasnost i siste halvdel av 1980-tallet kom ordet i bruk igjen i den allmenne offentligheten.

Mellom 1930 og 1947 ble det satt i verk repressive tiltak på etnisk grunnlag mot ingermanlendingene, blant annet deportasjoner. Under fortsettelseskrigen mellom Finland og Sovjetunionen fra 1941 til 1944 ble området tømt for finske ingermanlendinger. Mange kom seg over til Finland. Etter 1944 vendte nærmere 56 000 tilbake, men ble tvunget til å bosette seg andre steder i Sovjetunionen.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg