Faktaboks

Ieper
Fransk: Ypres Tysk: Ypern
Uttale
ˈi:pər
Kattenstoet

Katteopptoget «Kattenstoet» arrangeres årlig.

Av .
Lisens: CC BY SA 3.0

Ieper er en by i Belgia, i West-Vlaanderen, 50 kilometer sørvest for Brugge. Byen hadde 34 964 innbyggere i 2018, og med forsteder 106 000 innbyggere.

Ieper er først og fremst kjent for sin historie og turismen genererer store inntekter til byen, særlig blant belgiere, briter og nederlendere. Byen har også flere næringsparker, og de største ligger langs Ieperkanalen.

Et berømt folkloristisk arrangement er det årlige katteopptoget Kattenstoet som har sin opprinnelse i middelaldertradisjonen å kaste katter ned fra klostertårnet til torget nedenfor. Praksisen tok slutt på begynnelsen av 1800-tallet, men tatt opp igjen med leketøyskatter i byens katteopptog på 1950-tallet. Festivalen er et svært populært turistarrangement i Belgia.

Byen og området rundt er også kjent for tre usedvanlige blodige slag under første verdenskrig, høsten 1914, våren 1915 og høsten 1917.

Historie

Ieper
Ieper. Tøyhallen og Sint Maartens-kerk (bak) er gjenoppbygd etter ødeleggelsene under første verdenskrig.
Av .
Lisens: CC BY 2.0

Ieper var i middelalderen ved siden av Brugge og Gent en av de tre ledende byer i grevskapet Flandern på grunn av sine veverier, og hadde på 1300-tallet om lag 28 000 innbyggere. Byen hadde en årlig varemesse av stor europeisk betydning og var medlem av den flamske London-hansaen. Da byen ville utbre sin innflytelse til det omliggende jordbruksområdet, kom den i konflikt med greven av Flandern og dessuten med Gent og Brugge, noe som fikk svært uheldige følger for veverivirksomheten. Mot slutten av 1300-tallet var storhetstiden slutt.

Opp gjennom århundrene ble byen gjentatte ganger herjet av krig. Under første verdenskrig ble byen lagt fullstendig i grus. Senere er katedralen, Sint Maartens-kerk, den berømte 130 meter lange gotiske tekstilhallen (1200–1230) med det 70 meter høye belforttårnet og rådhuset i renessansestil blitt restaurert.

Ieper var tidligere katolsk bispesete. Den berømte teologen Cornelius Jansenius (Cornelis Jansen), jansenismens opphavsmann, var biskop her fra 1631 til sin død i 1638.

Slagene under første verdenskrig

Passchendaele
To overlevende kanadiske soldater passerer en død tysk soldat etter slaget ved Passchendaele. Kolorert fotografi fra november 1917.
Av .

Ieper og området omkring var under første verdenskrig skueplass for tre usedvanlige blodige slag, og byen ble fullstendig ødelagt. Ieper lå ved den nordlige enden av Vestfronten og var strategisk viktig både for de allierte og for tyskerne. Her var begge sider redde for et avgjørende gjennombrudd fra fienden. Det første slaget varte fra 19. oktober til 22. november 1914 og det andre fra 22. april til 25. mai 1915. Begge disse var mislykkede tyske gjennombruddsforsøk. Ved offensiven i 1915 ble stridsgass brukt for første gang i krig. Man regner med at det første slaget krevde livet til 130 000 tyske soldater, 50 000 franske, 58 000 britiske (inkludert samveldetropper) og 32 000 belgiske soldater. Tapstallene i det andre slaget var 35 000 tyskere og 60 000 briter og franskmenn.

Det tredje slaget stod i perioden 31. juli til 6. november 1917 og var et britisk forsøk på å omgå de tyske linjer. Spesielt kampene ved den lille byen Passchendaele, 10 kilometer nordøst for Ieper, er blitt stående som symbolet på første verdenskrig med skyttergraver, regnvær og søle, et sønderskutt landskap og enorme, meningsløse tap av menneskeliv. Omkring 250 000 mann falt, og etter ubetydelige erobringer oppgav britene forsøket på gjennombrudd.

Ved byområdets sørlige grense ligger det monumentale og gripende minnesmerket med alle de falnes navn. Krigsmonumentet Menenpoort er reist til minne om de savnede britiske soldatene.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg