Ved hvitråte brytes både cellulose og lignin ned. Veden blir fibret og lys. Foto: Klaus Høiland.
.
Lisens: fri

Hvitråte er en type soppråte som angriper cellulosen og ligninet i ved. Veden brytes ned i en finere fiberstruktur og blir svakere. Samtidig blir det blekt eller hvitt. Se også kvitråte.

Cellulosen og ligninet angripes samtidig og stort sett med samme hastighet. Under råteangrepet angripes fargestoffer og pigmenter slik at treet blir blekt eller hvitt, noe som har gitt opphav til navnet.

Svært mange av de kjukene eller poresoppene vi ser i skogen på døde trær eller stammer, har hvitråte, og eksempler er sinoberkjuke, raggkjuke, labyrintkjuke og knuskkjuke.

Hvitråte og papirproduksjon

For fremstilling av papir må en fjerne ligninet for å isolere cellulosefibrene, som er råstoffet for papirframstilingen. Ettersom hvitråtesoppene angriper ligninet som holder cellulosefibrene sammen, så forskes det på muligheten til å isolere de genene som er ansvarlig for denne aktiviteten. Hvis det lykkes vil papirfabrikkene spare enorme utgifter til kjemikalier og annet utstyr.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg