Hvalen

Hvalen slik den fremstår på nattehimmelen. De mest lyssterke stjernene er markert. Hvordan linjene i et stjernebilde tegnes kan variere mellom ulike kilder.

Av /Norsk tilpasning: Maria Hammerstrøm.
Lisens: CC BY SA 3.0

Hvalen er et stort stjernebilde ved himmelekvator, sør for Væren og Fiskene. Det er det fjerde største stjernebildet på himmelen.

Faktaboks

Også kjent som
Hvalfisken latin: Cetus (forkortelse Cet)

De mest lyssterke stjernene i Hvalen er Menkar i Hvalens «hode» og Deneb Kaïtos i «halen». De lyser i størrelsesklasse 2. I «halsen» står den røde kjempestjernen Mira, som er prototypen på en klasse variable stjerner.

En annen berømt stjerne i Hvalen er Tau Ceti, som lyser litt svakere enn Sola og har flere planeter. Denne stjernen er derfor interessant for leting etter liv utenfor Jorda og er mye omtalt i science fiction.

Hvalen i gresk mytologi

Hvalen var i følge gresk mytologi et uhyre som skulle sluke Andromeda, men ble felt av Persevs og deretter satt på himmelhvelvingen.

Les mer i Store norske leksikon

Eksterne lenker

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg