Horus og farao Haremheb av det 18. dynasti. Freske i Kongenes dal, nær Theben.

.
Lisens: Begrenset gjenbruk
Guder
Amons sanger, Meresimen, gir gaver til Osiris og Horus´fire sønner.

Horus var en gud i Det gamle Egypt. Horus er en gud som finnes i de tidligste kilder fra Det gamle Egypt, og som også overlevde det gammelegyptiske rikets fall gjennom Isis-kulten i Romerriket. Horus har en rekke aspekter som antakelig har ulikt geografisk og kronologisk opphav, men som gjennom assimilering tas opp som del av en og samme guddom. Resultatet var en svært kompleks gud med mange (til-)navn og funksjoner.

Himmelguden Horus er svært gammel. Man tenkte seg at han utgjorde himmelvelvingen i form av en gigantisk falk hvis øyne utgjorde solen og månen. Han ble også kalt Horus den eldre (Haroeris), og var Egypts eldste «statsgud». Han ble fremstilt som falk eller som mann med falkehode, ofte utstyrt med krone og andre kongelige symboler. Alt i førhistorisk tid ble Horus identifisert med kongen som, mens han levde, ble betraktet som Horus' jordiske manifestasjon. Allerede i tidlig dynastisk tid tok kongene Horus-navn. Horus ble etter hvert identifisert med solguden Ra under navnet Ra-Horakty (Ra – falken over de to horisonter) som ble dyrket i Heliopolis. Hans ikonografi, solskive og vinger, ble kongens særlige kjennetegn.

I løpet av Det gamle riket (siste halvdel av 3. årtusen fvt.) ble Osirismyten sentral for begravelsen av kongen. Til disse forestillingene knyttes en annen Horus, sønn av Osiris og Isis. Horusbarnet ble umåtelig populær, særlig i gresk-romersk tid.

Felles mytologiske trekk og sammensmeltninger gjør det vanskelig å skille himmelguden Horus fra Horus, sønn av Isis. Begge opptrer i kampene med guden Seth. Mytene rundt Horus vokste i omfang, idet tallrike lokalmyter ble lagt til de opprinnelige tradisjonene. Etter hvert oppstod også en lang rekke lokale Horus-kulter.

De viktigste Horus-mytene knytter seg til motsetningene til guden Seth, til Horusbarnet og til Horus' øyne, falkens viktigste kroppsdel. Soløyet er den rasende, ildsprutende makt og lysets opphav. Måneøyet spiller en hovedrolle i kampen med Seth, der øyet skades, Horus river i stykker Seths testikler, og øyet fylles igjen. I kulten fremstilles øyet som det offeret sønnen Horus bringer frem for sin far Osiris og derved gir ham livet tilbake. Viktigste kultsteder er Edfu og Hierakonpolis i Øvre Egypt.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg