Faktaboks

Honolulu
Uttale
honolˈulu
Innbyggertall
350 964 (2020)
Honolulu

En del av Waikiki Beach i Honolulu. Mange av høyhusene ved den populære stranden er hoteller.

Av /KF-arkiv ※.
Hawaii (plasseringskart)

Hawaii

Av /Store norske leksikon ※.

Honolulu er en by i USA, på øya Oahu, og hovedstad i delstaten Hawaii. Selve byen har 350 964 innbyggere, mens det i storbyregionen bor 1 016 508 innbyggere (US Census, 2020).

Det større byområdet (Honolulu County) omfatter hele øya Oahu samt de fjernere Nordvestre Hawaiiøyene. Honolulu er Hawaiis eneste storby. Befolkningen er kosmopolitisk sammensatt med bakgrunn fra hele stillehavsregionen og det kontinentale USA.

Næringsliv

Honolulu er det dominerende økonomiske, administrative og samferdselsmessige senteret i Hawaii. De største inntektskildene er turistnæringen og de militære styrkene. Honolulu har også en betydelig industri for bearbeiding av øyenes landbruksprodukter.

Turistnæringen har skapt grobunn for en småskalaindustri med en omfattende tekstilproduksjon. Den tidligere viktige foredlingen av ananas og sukkerrør er blitt mindre viktig. Med Honolulus internasjonale lufthavn og den gode havnen fungerer Honolulu som et viktig knutepunkt for samferdselen i Stillehavet.

Byen er sete for en rekke høyere læresteder, museer og andre kulturelle institusjoner. University of Hawaiʻi, grunnlagt i 1907, har hovedsete i boligstrøket Manoa. Universitetet har et eget East-West Center for stillehavsstudier og er også kjent for sine studier i astronomi, geofysikk og marint liv. Det finnes to private universiteter, Chaminade University (1955) og Hawaii Pacific University (1965). Honololu Museum of Art, grunnlagt i 1922, betraktes som Hawaiis kulturelle sentrum.

Bybeskrivelse

Byen er et sammenvokst tettbebyggelsesområde som strekker seg 16 kilometer langs Oahus sørside fra Pearl Harbor i vest til østsiden av det særpregede vulkankrateret Diamond Head i øst. Det egentlige Honolulu eller «Downtown», har en sentral beliggenhet innenfor Honolulus havn. Her finnes blant annet de føderale og statlige institusjonene samt USAs eneste kongelige palass.

Lenger øst («Diamond Head side») ligger bydelen Waikiki som er Hawaiis viktigste senter for turisme. Mot innlandet («mauka side», 'mot innlandet', i motsetning til «makai side», 'mot havet') finnes et annet særpreget krater, Punchbowl, og østover fra denne den fasjonable bydelen Makiki Heights og universitetsdelen Manoa.

Vest for «Downtown» og havnen («Ewa side») ligger den internasjonale lufthavnen med en av landingsstripene bygd ut på korallrevet. Det meste av Honolulus industri er plassert i tilknytning til havnen og flyplassen. Vest for flyplassen ligger den tidligere armébasen Fort Kamehameha, flyplassbasen Hicham og marinebasen Pearl Harbor. Sistnevnte er hjemmehavn for USAs stillehavsflåte, og Japans angrep på denne basen den 7. desember 1941 brakte USA inn i andre verdenskrig.

Historie

Honolulu ble grunnlagt som hovedstad ved at Kamehameha den store flyttet sitt kongelige hoff dit fra Waikiki i 1809. Utover på 1800-tallet vokste byen frem som handelssenter og havn for en omfattende hvalfangst. I 1850 flyttet Kamehameha 3 hovedstaden i det den gang selvstendige kongedømmet Hawaii fra Lahaina på Maui til Honolulu.

Det amerikanske militære nærværet begynte i 1887 da kongedømmet Hawaii innvilget USAs marine tillatelse til å benytte Pearl Harbor. Hawaii ble innlemmet i USA i 1898. Byen spilte en viktig militær rolle både under andre verdenskrig og under Korea- og Vietnamkrigen.

Les mer i Store norske leksikon

Eksterne lenker

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg