Faktaboks

Etymologi

av norrønt hov, 'hov'

Uttale

hoff

Administrasjonssenter
Hof
Innbyggertall
3 168
Landareal
163 km²
Eidsfoss Verk
Eidsfoss Verk på Eidsfoss, i drift til 1961, i dag museum.
Eidsfoss Verk
Lisens: CC BY NC SA 3.0
Eidsfoss hovedgård
Eidsfos Verk, med den herskapelige hovedbygningen.
Eidsfoss hovedgård
Lisens: CC BY NC SA 3.0

Hof er en tidligere kommune i Vestfold. Den omfattet søndre del av den store innsjøen Eikeren (19 meter over havet) med vassdraget ovenfor til Hillestadvannet (37 meter over havet), samt de skogkledde åsene på begge sider. Sørvest for Eikeren når disse Vestfjellet, som er Vestfolds høyeste punkt på 634 meter over havet. Vannveien med vannene Hillestadvannet, Haugestadvannet, Bergsvannet og Eikeren har vært et gammelt fløtingsvassdrag. Av kommunens areal på 164 km² utgjorde skogsareal 129 km², jordbruksareal 15 km² og vannspeil 15 km².

Hof ble i 2018 slått sammen med Holmestrand kommune. I 2020 gikk også Sande inn i Holmestrand kommune.

Natur

Hof kirke
Hof kirke er fra andre halvdel av 1100-tallet.
Hof kirke
Lisens: CC BY NC SA 3.0

Berggrunnen i hele den tidligere kommunen består av magmatiske bergarter av permisk opprinnelse tilhørende Oslofeltet. Det er dyperuptiver som granitt og syenitt i nord ved Eikeren og sentralt ved Vikevannet og Hillestadvannet, for øvrig lavaer, samt omfattende marine løsmasser i lavlandet langs vassdraget ovenfor Eikeren. I kommunen er det fem naturvernområder: Breimyr og Tjønna (begge myr), samt Sæteråsen, Markenrud og Presteseter (alle barskog). Presteseter også i Sande kommune. Sæteråsen var det første barskogreservatet i Vestfold.

Bosetning

I områdene med de marine løsmassene finnes også dyrkingsjorden og det meste av bosetningen, herunder den tidligere kommunens to tettsteder, administrasjonssenteret Hof og Sundbyfoss. I perioden 2000–2015 hadde kommunen en befolkningsvekst på 7,7 prosent mot 14,0 prosent i fylket som helhet.

Næringsliv

Trevareindustri og verkstedindustri er er de viktigste industribransjene. Viktige bedrifter er henholdsvis Boart Longyear AS (landets eneste fjellborprodusent) og Haslestad Bruk AS (trevareindustri). A/S Eidsfos Verk (jord- og skogforvaltning) samt Eidsfoss Mekaniske Industrier AS (skipsutstyr) holder til i Eidsfoss ved sørenden av Eikeren.

Jordbruket har hovedvekt på korndyrking. Tømmeravvirkningen i Hof kommune var 35 009 m³ i 2014, og utgjorde tolv prosent av den totale avvirkningen i Vestfold.

Samferdsel

Fylkesveg 35 (Gardermoen–Hønefoss–Tønsberg) går langs østsiden av Eikeren og vassdraget sørover. Fylkesveg 32 (Hillestad–Hvittingfoss–Skien) krysser fylkesveg 35 i Sundbyfoss. Fra Åskrysset på E18 går fylkesveg 32 til Sundbyfoss. Ellers går det fylkesveier sørover via Andebu til Tønsberg (fylkesveg 312) og nordøstover til Sande (fylkesveg 319). Fylkesveg 35 sørover og fylkesveiene 32/315 følger delvis traseene til de smalsporede jernbanene Tønsberg–Eidsfoss og Holmestrand–Hvittingfoss, som ble nedlagt i 1938.

Historikk og kultur

En rekke funn av gravhauger vitner om at bygda i gammel tid har vært forholdsvis tett bebygd. Eidsfos Verk ble etablert som jernverk på slutten av 1600-tallet og hadde sin glanstid under Peder von Cappelen (1763–1837). På verkets eiendom finnes en herskapelig hovedbygning, Eidsfos Hovedgård, som ble fredet i 1923. Gården har stort parkanlegg og egenartede arbeiderboliger fra 1700-tallet. I Hof er det et jernverksmuseum som viser kultur- og jernverkshistorie. Hof kirke og Vassås kirke er steinkirker fra middelalderen. Begge har middelalderske krusifikser og en del inventar fra 1500- og 1600-tallet. Hof kirke er blant de cirka 360 kirkene i landet hvor det ble holdt valg til Riksforsamlingen på Eidsvoll i 1814.

Kommunevåpenet

Kommunevåpenet viste tre gull sjøblad, to over ett, mot en rød bakgrunn; symboliserer vannliljene som finnes i områdets mange vann.

Les mer i Store norske leksikon

Eksterne lenker

Litteratur

  • Unneberg, Sigurd H. og Sanner, Egil Kristoffer: Hof bygdebok, 1960–1964, 2 bind i 3. Les bøkene på nb.no: Bind I:1 Bind I:2 Bind II

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg