Faktaboks

Ho Chi Minh-byen

vietnamesisk Thanh Pho-Ho Chi Minh

til 1976 Saigon

Den romanske Notre Dame- katedralen
Den romanske katedralen Notre Dame i Ho Chi Minh-byen
Den romanske Notre Dame- katedralen
Lisens: CC BY NC SA 3.0
Det tidligere presidentpalasset
Det tidligere presidentpalasset, også kjent som «Independence Palace»
Det tidligere presidentpalasset
Lisens: CC BY NC SA 3.0
Ho Chi Minh-byen

Ho Chi Minh-byens rådhus i fransk nyrenessanse-stil, med statuen av Ho Chi Minh i forgrunnen. Bildet er hentet fra papirleksikonet Store norske leksikon, utgitt 2005-2007.

Av /NTB Scanpix ※.
Ho Chi Minh-byen

Ho Chi Minh-byen er den største byen i Vietnam, hovedstad i det tidligere Sør-Vietnam, ved Saigonelven (Song Gai Gon) nordøst for Mekongdeltaet og cirka 80 kilometer fra Sør-Kina-havet. Byen har 8 636 829 innbyggere (2019). Den het Saigon fram til 1976.

Historikk

Saigon kom i 1670-årene under Annam og ble i 1859 okkupert av Frankrike og avstått i 1862. Byen vokste sterkt i den franske kolonitiden som hovedstad i Cochin Kina til 1949 og hovedstad i Fransk Indokina fra 1887 til 1902. Etter Vietnams deling i 1954 ble Saigon hovedstad i Sør-Vietnam, og i de følgende årene mottok byen mange flyktninger fra Nord-Vietnam.

Under Vietnamkrigen var byen hovedkvarter for de amerikanske styrkene, og folketallet økte sterkt som følge av tilstrømning av flyktninger fra kampområdene. Deler av byen ble ødelagt av kamphandlinger under Tet-offensiven i 1968. Saigon overgav seg til de nordvietnamesiske styrkene 30. april 1975, og byen ble i 1976 omdøpt til ære for Ho Chi Minh.

Bybeskrivelse

Som tidligere hovedstad i Fransk Cochin Kina har byen bevart et fransk preg. Den har regelmessige kvartaler, trebeplantede avenyer og parker, moderne regjeringsbygninger, romansk katedral, botanisk hage og zoologisk hage. Det gamle operahuset, tidligere Sør-Vietnams nasjonalforsamling, er i dag nasjonalteater. Den kinesiske bydelen Cholon, som ble grunnlagt i 1778 og senere var byens viktigste industriområde, preges derimot av en uregulert, tradisjonell trehusbebyggelse.

Næringsliv og transport

Ho Chi Minh-byen er blitt landets økonomiske og industrielle senter. Byen er også det ledende økonomiske vekstsenteret i Vietnam. Brutto nasjonalprodukt (BNP) per innbygger er vesentlig høyere i Ho Chi Minh-byen enn i Hanoi. I byen er det 15 industrisoner med variert virksomhet. Byens myndigheter gir spesiell prioritet til videre utvikling av nytelsesmiddelindustrien, kjemisk industri, mekanisk industri og informasjonsteknologi. En kanal forbinder byen med nedre Mekong, hvilket innebærer at byen kan nås av havgående skip. Sørøst for bykjernen er det terminaler for både container- og cruiseskip. Her er det også skipsverft. Ho Chi Minh-byen er den byen i Vietnam som besøkes av flest utenlandske turister. I 2019 var antallet 8,2 millioner turister.

Tan Son Nhat internasjonale flyplass, som ligger seks kilometer nord for byen, er landets største flyplass. I 2019 reiste cirka 40 millioner personer til eller fra denne flyplassen. Mellom Hanoi og Ho Chi Minh-byen er det en 1725 kilometer lang jernbanelinje, kjent som «gjenforeningsekspressen».

Kultur og kunnskap

Ho Chi Minh City Museum of Fine Arts er fra 1987. I byen er det blant annet også et museum som viser byens historie og kultur, et museum om Vietnamkrigen og et krigsmuseum. Giac Lam-pagoden, som er fra 1744, er den eldste pagoden i byen. Notre Dame-katedralen ble bygd i perioden fra 1863 til 1880. Vietnams nasjonale universitet, som er det største universitetet i byen, har mer enn 60 000 studenter og mer enn 5000 ansatte (2018).

Norsk konsulat

Det er et honorært norsk konsulat i Ho Chi Minh-byen.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg