Hjortspringbåten
Hjortspringbåten utstilt på Nationalmuseet i København.
Av .
Lisens: CC BY SA 3.0

Hjortspringfunnet er det eldste av de store danske mosefunnene, funnet i en myr ved Hjortspringkobbel på øya Als i Danmark. Det skriver seg antakelig fra andre periode av keltisk jernalder, omkring 300–150 fvt.

Funnet ble ble utgravd i 1921–1922 og består av en båt og våpen, hovedsakelig spydspisser, korte, eneggede jernsverd, firkantede skjold av tre og rester av ringbrynjer. De fleste gjenstandene har vært istykkerbrutt og ødelagt, og er blitt nedlagt samtidig som krigsoffer i et lite myrhull.

Den vel 13 meter lange og 2 meter brede båten er bygd av lindetreplanker som utelukkende er falset og sydd sammen. Båten har ikke kjøl og mast, og har vært padlet frem av et mannskap på 22–24. I begge stevner synes bunn- og relingsplankene å ha vært forlenget på en måte som gir den stor likhet med skipstegningene på bronsealderens helleristninger. Sammen med båten fantes rester av to brede styreårer.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg