Faktaboks

Henry Notaker
Født
15. juli 1941, Halden
Henry Notaker
Henry Notaker. Foto 1987.
Av /Nasjonalbiblioteket.
Lisens: CC BY NC ND 4.0

Henry Notaker er en norsk journalist og forfatter, best kjent for sine mange TV-programmer og bøker om matkultur.

Karriere

Notaker er cand.philol. fra Universitetet i Oslo, med norsk hovedfag. Han jobbet som journalist i Aftenposten fra 1967 til 1968, og redaksjonssekretær i Vår kirke fra 1968 til 1970.

I 1970 ble han ansatt i NRK, der han ble værende til 2004, i forskjellige stillinger: programsekretær (1971–1976), utenrikskorrespondent i Paris (1976–1979) og på ny programsekretær fra 1979.

Han sto bak flere kulturhistoriske TV-serier, som Kulinariske henrykkelser, Historiske henrykkelser og Gastronomi.

Forfatterskap

Han har utgitt en rekke bøker om politiske og gastronomiske emner, samt flere lærebøker i historie, religion og samfunnskunnskap.

Utvalgte utgivelser

  • Revolusjon i Portugal (1975)
  • Cæsars barnebarn (1982)
  • Gastronomi: Til bords med historien (1986, bakgrunn for fjernsynsserie 2004)
  • Ganens makt (1993)
  • Til bords med Ibsen (1994)
  • Appetittleksikon (1997)
  • Kokebøkene som opplysningslitteratur (2002)
  • Store norske kokebok og Apetittleksikon (2004, med Ingrid Espelid Hovig)

I 1997 mottok han Ingrid Espelid Hovigs matkulturpris.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg