Helnes fyrstasjon
Helnes fyrstasjon på Magerøya
Helnes fyrstasjon
Helnes fyrstasjon
Helnes fyrstasjon på Magerøya
Helnes fyrstasjon
Helnes fyrstasjon
/Helnes fyrstasjon.
Nautofonen før den ble revet i mars 2021
/Nautofonen på Helnes fyr.

Helnes fyr er en fyrstasjon øst for HonningsvågMagerøya i Nordkapp kommune i Finnmark fylke. Den ble opprettet som innseilingsfyr i 1908, automatisert i 1986 og avbemannet i 2004.

  • Tårnets høyde: 10 meter
  • Lyshøyde over høyvann: 37,5 meter
  • Lysvidde: 13,5 nautiske mil
  • Lyskarakter: Fl(2) W 30s

Navnet

Fyrstasjonen er oppkalt etter neset den ligger på. Navnet kommer av helle/flatt berg, og det stemmer bra med beliggenheten.

Historikk

Helnes fyrstasjon ble opprettet for å lede kysttrafikken østfra inn i Magerøysundet, hovedsakelig skipene som fraktet trelast fra Arkhangelsk. Fyrvokterboligen ble innredet for en fyrvokter og hans familie og med plass for en enslig reserveassistent. Landingsforholdene med båt var vanskelig, det kunne bare skje i godt vær. Frem til 1933 benyttet fyret kaia ved det vesle lokalsamfunnet like ved. Først da dette ble fraflyttet ble det bygging av kai med kran, skinnegang og naust. I 1940 var det planer om å bygge et tåkesignal på fyret, og det ble støpt murer til maskinhus og ny bolig for en ekstra fyrbetjent. På grunn av krigen ble det imidlertid ikke gjort noe mer i første omgang. Fyret ble fullstendig overtatt av tyskerne fra 1943, da det var viktig for tyske konvoier som fraktet forsyninger langs kysten til fronten øst for Kirkenes. Da tyskerne trakk seg tilbake høsten 1944, ble Helnes fyrstasjon brent og ødelagt.

Nybygg etter krigen

Gjenoppbyggingen startet våren 1946 og strakk seg helt fram til høsten 1948. Da hadde anleggsfolkene reist en fyrstasjon med nytt fyrtårn og maskinhus, stor fyrvokterbolig med plass til to familier, to uthus, nytt naust, kai og vei opp til fyret. Et nautofon-tåkesignal ble opprettet i 1949. Det var i drift til tidlig på 1980-tallet og ble fjernet i 2021. I 1955 ble det installert radiofyr på Helnes med kjenningssignalet HS og en rekkevidde på 70 nautiske mil. I 1966 flyttet fyrvokternes familier fra fyret da det ble gjort om til tørnstasjon. Etter at fyret ble uten bemanning, ble bygningene først solgt til Nordkapp kommune. Kommunen solgte de videre til aktivitetsbedriften Destinasjon 71 grader nord. Bedriften prøvde ut et reiselivstilbud med overnatting og aktiviteter med utgangspunkt i fyret. Forholdene for ilandstigning i dårlig vær gjorde at bedriften valgte å avvikle dette tilbudet. Fyret ble solgt tilbake til Kystverket i 2011.

Les mer i Store norske leksikon

Eksterne lenker

Litteratur

  • Bjørkhaug, Birger og Poulsson, Sven (1986). Norges fyr, bind 2. Fra Stad til Grense-Jakobselv. Grøndahl & Søn forlag AS.
  • Lauritzen, Per Roger (2019). Norske fyrstasjoner. Besøksfyr langs hele kysten. Kystverkmusea.

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg