Faktaboks

Administrasjonssenter
Kyrksæterøra
Fylke
Trøndelag
Innbyggertall
5 884 (2022)
Landareal
980 km²
Høyeste fjell
Ruten (1040)
Målform
nøytral
Heims kommunevåpen
Kart: Heim kommune i Trøndelag
Heim kommune i Trøndelag fylke.
Kart: Heim kommune i Trøndelag
Av .
Lisens: CC BY NC 4.0

Heim er en fjord- og kystkommune sørvest i Trøndelag som ble opprettet 1. januar 2020 gjennom sammenslåing av Halsa, Hemne og en del av Snillfjord.

70 prosent av innbyggerne og 65 prosent av landarealet kom fra Hemne kommune. Halsa kommune lå i Møre og Romsdal, og området ble overført til Trøndelag i og med sammenslåinga. Fra Snillfjord kommer området Vennastranda eller Ytre Snillfjord, med rundt 210 innbyggere og Ven oppvekstsenter.

Natur

Valsøyfjord
.
Lisens: CC BY SA 3.0
Vinjeøra og Vinjefjorden
.

Det meste av kommunen ligger på sør- og østsiden av fjordene Halsafjorden, Arasvikfjorden, og Vinjefjorden, og på alle sider av Hemnfjorden. Nordvest for kommunen, på utsiden mot havet, ligger Aure kommune. Stamnes/Heimseidet i nordenden av kommunen ligger imidlertid nordøst for Aure, ut mot Trondheimsleia mellom Hitra og fastlandet.

Fra en smal stripe jordbruksland ved fjorden stiger landet opp til et kupert ås- og fjellandskap i 400–600 meters høyde, med flere høyere topper. Det høyeste fjellet, Ruten, er grensefjell til Rindal.

Berggrunnen består av grunnfjell, betydelig omdannet under den kaledonske fjellkjedefoldingen (den kaledonske orogenese), noe som har gitt landskapet en overveiende sørvestlig-nordøstlig strøkretning. Berggrunnen domineres av ulike typer gneis, særlig migmatitt.

Mellom Vinjefjorden og Hemnfjorden ligger det åtte kvadratkilometer store Rovatnet (13 meter over havet), som er oppdemt og skilt fra Hemnfjorden av en israndmorene.

Nord for Vinjefjorden når Todalsfjellet (Todalskjølen) opp i 821 meter over havet. I dette fjellområdet som deles mellom Aure og Heim finnes en DNT-merket løype med tre hytter, som er en del av DNTs Fjordruta.

I Trondheimsleia ligger Røstøya, hvor 3,3 kvadratkilometer er vernet som barskogreservat.

Bosetning

Folketallet i Heim 1951–2019
Tall fra SSB. Innbyggertall fra grensejusteringer (Aure, Heim, Snillfjord) er lagt inn med samme antall for alle år før justeringene.

Folketallet i hele den nye kommunens område var på sitt høyeste i 1980-åra med 6700 innbyggere, og har siden gått ned. I perioden 2010–2018 var veksten i folketallet i Hemne 0,4 prosent og nedgangen i folketallet i Halsa 4,6 prosent, mot 8,7 prosent vekst i Trøndelag som helhet. I perioden 2010–2022 var nedgangen i folketallet for hele nykommunen 2,3 prosent, mot 11,4 prosent vekst i Trøndelag som helhet.

Bosetningen ligger ved indre del av Hemnfjorden (her administrasjonssenteret Kyrksæterøra) og Vinjefjorden (Vinjeøra), langs Rovatnet og ute ved kysten i nordvest. I Halsadelen av kommunen var det ingen tettsteder, men jevn bosetting langs fjordene med større grender i Liabø (Vågland) ved Skålvikfjorden, ved fergeleiet Halsanausta, ved Betna innerst i Skålvikfjorden og rundt Engan på vestsiden av Valsøyfjorden. 41 prosent av innbyggerne bor på Kyrksæterøra.

Kart over Heim kommune
Kart over Heim kommune
Av .
Lisens: CC BY NC 4.0

Næringsliv

Industrien er betydelig og sysselsetter en stor del av yrkesbefolkningen. Den er variert med næringsmiddel- og trevarebedrifter, skofabrikk, og smelteverk (Holla) som produserer ferrosilisium, silisiummetall og silika. Hemne har to betydelige bedrifter innen transportnæringen, mens Halsa har verkstedindustri med bygging av skip. Anleggene på Tjeldbergodden (metanolfabrikk, luftgassfabrikk med mer) i nabokommunen Aure har også stor betydning for Heim.

Jordbruk og skogbruk er viktig med husdyrhold (storfe og sau) som viktigste driftsform; nesten hele jordbruksarealet brukes til eng.

Heim er en relativt liten kraftkommune, med en gjennomsnittlig årsproduksjon på 271 gigawattimer (GWh) per 2016. Det er ni kraftverk i kommunen, høyeste fallhøyde er 187 meter. Kraftverket med høyest snittproduksjon er Søa kraftverk (i drift fra 1967).

Samferdsel

E 39 forbinder kommunen med Orkanger/Trondheim i nordøst og Kristiansund i sørvest. Det er fergeforbindelse over Halsafjorden til Tingvollhalvøya (Halsa–Kanestraum).

Fra E 39 tar fylkesveg 680 av nordover til Kyrksæterøra og derfra nordvestover langs kysten og over øyene i Aure og Tustna.

Fra Betna på E 39 fører fylkesveg 65 sørøstover til Surnadal. Ellers har kommunen fergeforbindelse over Arasvikfjorden til Ertvågsøya i Aure (Hennset-Arasvika på fylkesveg 682).

Administrativ inndeling og offentlige institusjoner

Kyrksæterøra. Rådhuset. 2014
.
Lisens: CC BY SA 4.0

Heim hører til Trøndelag politidistrikt, Trøndelag tingrett og Frostating lagmannsrett.

Kommunen er med i regionrådet Orkdalsregionen sammen med Frøya, Hitra, Orkland og Rindal.

Heim tilsvarer de fire soknene Heim, Hemne, Vinje og Halsa i Orkdal prosti i Nidaros bispedømme i Den norske kirke.

Mot slutten av 1800-tallet hørte Hemne til Fosen fogderi i Søndre Trondhjems amt. Halsa hørte til Nordmør fogderi i Romsdals amt.

Delområder og grunnkretser i Heim

For statistiske formål er Heim kommune (per 2020) inndelt i seks delområder med til sammen 33 grunnkretser:

  • Heim: Stamnes, Heimseidet, Svanem, Taftøy
  • Hemne: Lian, Kjønsvik, Alstad, Grøtnes, Skogrand, Haugen, Sodin, Kirksæter nordre, Kirksæter søndre, Bugen, Lenes, Eide, Holla
  • Vinje: Vassli, Vinjeøra, Hofset
  • Halsa: Halsanausten, Reiten, Løvik, Vågland, Liabø, Betna
  • Valsøyfjord: Henden, Enge, Hjeldnes, Valsøybotn, Høgset, Engdal/Rodal
  • Snillfjord sør: Ven

Historikk og kultur

Halsa kirke
.
Lisens: CC BY SA 3.0

Den nye kommunen har samme navn som tidligere Heim kommune (1911–1964), som blant annet omfattet den nordligste delen av nye Heim.

Den opprinnelige Hemne kommune fra 1837 ble delt i Hemne og Heim i 1911, og videre i Hemne, Vinje og Snillfjord i 1924. Nye Hemne kommune ble dannet i 1964 av de tidligere kommunene Hemne, Vinje og vestlige del av Heim.

Halsa ble opprettet som kommune i 1837, og ble i 1965 slått sammen med det meste den tidligere kommunen Valsøyfjord. Valsøyfjord var opprettet i 1894 ved deling av daværende Aure kommune. Halsa har ellers hatt fem grensejusteringer. Mindre områder ble overført til henholdsvis Straumsnes (1868), Stangvik (1879), Tingvoll (1880) og Åsskard (1915), mens området Engdal/Rodal ble overført fra Aure til Halsa i 1976.

På Engan ligger Geitbåtmuseet med utstilling av blant annet 30 varianter av nordmørsbåten.

På Otnes i Valsøyfjord er Otnesbrygga restaurert tilbake til sin opprinnelse; kulturaktivitetssenter med blant annet årlige veteranbåttreff. Ved Trondheimsleia ligger Magerøya, i gamle dager et kjent handelssted, som nå er restaurert. Stedet har blant annet et sjøbruksmuseum. Øya er offentlig friluftsområde.

Kommunen har to åttekantede kirker, Hemne kirke fra 1817 og Vinje kirke fra 1820, den siste med et krusifiks fra middelalderen. Halsa kirke er fra 1724 og Otnes (Valsøyfjord) kirke fra 1863.

Forfatterne Anne Karin Elstad og Nina Valsø er fra Valsøyfjord.

Kommunevåpenet

Kommunevåpenet ble vedtatt for den nye kommunen på grunnlag av innsendte forslag. Det er et ornament med blå bakgrunn. Figuren som brukes kan representere både båter, frø, fisk og fjordarmer.

Hemnes tidligere kommunevåpen fra 1991 hadde fem hasselnøtter i gull i rosett mot en rød bakgrunn. Halsa hadde fra 1988 et våpen med venstre skrådeling av sølv og blått ved tindesnitt; en stilisering av fjordene i kommunen.

Les mer i Store norske leksikon

Eksterne lenker

Litteratur

  • Aune, Kolbjørn: Hemnværingen og orda : gamle ord frå Hemne. 2006
  • Aune, Kolbjørn: Hemne kraftlag BA : 1951-2001 : kraft til lokal utvikling. 2001
  • Birkevaag, Annlaug med flere. Hemne i ord og bilder, 1998
  • Hallan, Nils med flere: Hemneboka, 1959-, 3 bind i 4
  • Todal, Anders: Gardtales i Valsøyfjord. 1965.
  • Tokle, Bjørn: Lokalbank i 150 år : 1864-2014 : Sparebanken Hemne. 2014
  • Totland, Knut. Øragatas historie. 2015
  • Vaagland, N.M.: Halsaboka, 1954–64, 3 bind.

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg