Faktaboks

Havanna

Havana

spansk: La Habana

Uttale
havˈana
Havana

Havana. Revolusjonsmuseet midt i bildet, kuppelen på Capitolio til høyre. Capitolio var sete for regjeringen frem til 1959. I dag huser det offentlige kontorer og bibliotek. Bildet er hentet fra papirleksikonet Store norske leksikon, utgitt 2005-2007.

Av /NTB Scanpix ※.
Gate i Havana
Av .

Havanna er hovedstaden på Cuba og en av de største byene i Karibia. Byen ligger på Cubas nordkyst og hadde 2 130 872 innbyggere i 2021. Havanna er landets økonomiske, politiske og kulturelle sentrum og har en av Karibias beste naturhavner. Havannas gamleby står på UNESCOs verdensarvliste.

Store deler av Cubas utenrikshandel går over byens havn. Det eksporteres særlig sukkerrør, tobakk og frukt. Industrien foredler omlandets landbruksprodukter (sukkerraffinerier, tobakks- og sjokoladefabrikker, brennerier, bryggerier og tekstilfabrikker). Øvrig industri omfatter jern- og stålindustri, forbruksvareindustri, kjemisk industri, petroleumsraffinering med mer.

Havanna har universitet fra 1728, høyskole for teknikk og landbruk, kunstakademi, nasjonalbibliotek, nasjonalmuseum, botanisk hage, flere teatre, og er ikke minst et stort turistmål.

Bybeskrivelse

Havanna

Havannas sjøfront med strandavenyen Malecón.

Havana
Boliggate i Havanna. Også bilparken er en blanding av gammelt og nytt.

Bybildet preges av en blanding av gammelt og nytt, med minner fra byens koloniale fortid side om side med moderne arkitektur. Den gamle bydelen (La Habana Vieja) ligger ved det smale havneinnløpet. Bydelen preges av små bolighus i spansk kolonistil og storbygg fra 1500- og 1600-tallet, som festningene Castillo del Morro (1589–1630) og Fortaleza de la Cabaña (1763–1774), guvernørslottet (Palacio de los Capitanes Generales, 1780), klosteret Santa Clara, jesuittkatedralen (1704) og flere andre kirker. Gjennom den gamle bydelen går hovedgaten Paseo Martí (tidligere Prado) til Parque Central med den tidligere parlamentsbygningen Capitolio. La Habana Vieja står på UNESCOs Liste over verdens kultur- og naturarv.

De nyere bydelene (blant annet Centro og Vedado) strekker seg ut mot havet vest for gamlebyen. Langs havet går den imponerende strandavenyen Malecón med mange moderne offentlige bygninger, forretningsgårder og hoteller, blant annet Hotel Habana Libre. Byens administrative sentrum ligger omkring Plaza de la Revolución, med ministerier, kommunistpartiets hovedkontor, nasjonalmuseum, nasjonalbibliotek med mer. Den internasjonale lufthavnen (José Martí) ligger ca. 15 km sør for byen i Havannas «grønne belte» (Cordón de La Habana).

Historikk

Havanna ble grunnlagt 1515 på sørkysten av conquistadoren Diego Velázquez de Cuéllar, men flyttet til nåværende bedre beliggenhet på nordkysten i 1519. Byen ble tidlig stapelplass og knutepunkt for spaniernes virksomhet i Sør- og Mellom-Amerika. Engelske og franske sjørøvere angrep og beleiret byen flere ganger på 1500-, 1600- og 1700-tallet. Byggingen av de store festningsanleggene tok til i 1589, og byen ble i løpet av 1600-tallet spaniernes sterkeste militære støttepunkt i Amerika. Britiske styrker holdt Havanna okkupert i 11 måneder i 1762, før byen ble gitt tilbake til Spania i bytte mot Florida.

Etter at restriksjonene på handelen ble opphevet 1765, ble Havanna snart en av verdens store handelsbyer. Spania gav avkall på Cuba etter Den spansk-amerikanske krig i 1898, og amerikanske styrker okkuperte Havanna til 1902. Frem til revolusjonen i 1959 hadde amerikanerne store økonomiske interesser i spillekasinoene og turistindustrien, som var byens økonomiske grunnlag. I 1976 ble byens grenser betydelig utvidet, og tidligere forsteder som Guanabacoa, Mariano og Regla, ble innlemmet i Havanna.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg