Faktaboks

Harald Grenske
Født
960
Død
995
Levetid - kommentar
fødselsår og dødsår er omtrentlige
Virke
Småkonge i Vestfold
Familie

Foreldre: Gudrød Bjørnsson; morens navn er ikke kjent.

Gift med Åsta Gudbrandsdatter (hun gift 2) med Sigurd Syr, død ca. 1018).

Far til Olav 2 Haraldsson den hellige (995–1030).

Harald Grenske var en norsk småkonge som holdt til i Vestfold i siste halvdel av 900-tallet. Tilnavnet Grenske betyr «den grenlandske», et navn han fikk fordi han vokste opp i Grenland. Harald Grenske er mest kjent som Olav den helliges far.

Sagatradisjonen

Ifølge en usikker sagatradisjon var Harald Grenske etterkommer av Harald Hårfagre. Harald Grenske var sønn av Gudrød, sønn av Bjørn Farmann, Harald Hårfagres sønn. Sagaene forteller at Gudrød ble drept i Vestfold av kong Harald Gråfell rundt år 968. Harald Gråfell la da under seg hele Viken. Harald, Gudrøds sønn, ble fostret opp hos høvdingen Roe den hvite i Grenland. Da faren ble drept forteller sagaene at Harald Grenske rømte med sin fosterbror, Roes sønn Rane. De dro først til Opplandene og siden videre østover til stormannen Skoglar-Toste i Västgötaland.

Noen år senere, da Harald Gråfell ble drept ved Limfjorden, oppholdt Harald Grenske seg hos danskekongen Harald Blåtann på Jylland sammen med Håkon jarl. Mens Harald Blåtann lot ladejarlen styre Trøndelag og Vestlandet, ble Harald Grenske danskekongens underkonge i Viken vest til Lindesnes.

Harald Grenske var gift med Åsta Gudbrandsdatter, datter av stormannen Gudbrand Kula fra Opplandene. Sagaene forteller at Harald Grenske likevel dro østover for å fri til Sigrid Storråde, datter til Skoglar-Toste. Sigrid lot ham imidlertid brenne inne. Da var Åsta gravid med sønnen Olav, som senere ble konge og kjent som «den hellige».

Usikre opplysninger

Hvor mye vi kan stole på sagaenes biografiske opplysninger om Harald Grenske, er omdiskutert. Det er likevel en del generelle trekk som er nokså sannsynlig, for eksempel avhengighetsforholdet en småkonge i Viken på denne tiden hadde til Harald Blåtann. Arkeologiske funn viser dessuten at Viken var i en omformingsprosess i Harald Grenskes tid. De gamle maktsentraene ved Borre, Gokstad og Kaupang var i ferd med å forvitre, gamle maktsymboler som de store gravhaugene ble bevisst brutt ned, nye Huseby-gårder knyttet til kongemakten oppstod og kristendommen vant innpass.

Selv om Viken kom under sterk dansk politisk og økonomisk innflytelse, kan historien om Sigrid Storråde antyde at Harald Grenske søkte en sterkere allianse østover mot Sigtuna og til kong Olof Skötkonung som motvekt til danskekongen. Dette var en strategi som blant annet sønnen, Olav Haraldsson, skulle lykkes noe bedre med.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg