Harald Damsleth

Harald Damsleth. Propagandaplakat for å få folk til å verve seg til Waffen-SS og Den Norske Legion og krigstjeneste på Østfronten i 1941. Plakaten ble laget i tre størrelser og trykt i et opplag på 100 000.

© Anon - begrenset

Harald Damsleth, født i Bremen, Tyskland, norsk tegner og grafiker, først og fremst kjent som NS-reklametegner og plakatkunstner, kanskje den fremste visuelle formgiveren for den såkalte «nyordningen» i Norge. Han hadde tysk mor og norsk far, vokste opp i Norge hos sin gudfar, banksjef Erling Sandberg, som senere ble kommisarisk statsråd, ble tysk gift, medlem av NS fra 1933.

Han arbeidet ved en rekke reklamebyråer i Oslo i 1930-årene; sammen med Sandbergs sønn Per overtok han Myres reklamebyrå, og 1939 overtok de Heroldens reklamebyrå. Etter den tyske okkupasjonen av Norge fikk de en rekke oppdrag, og fra oktober 1940 fikk de enerett på statsannonser, samtidig som Damsleth utviklet seg til den ledende utformeren av NS-propagandaplakater. I alt laget han rundt 200 stykker, trykt i opplag opp mot 10 000. I 1950 ble han dømt for landssvik og idømt 5 års straffarbeid.

Hans tegnestil er blitt beskrevet som lett, fri og «journalistisk». I en rekke av plakatmotivene knyttes forbindelsen mellom det nye, nazistiske Norge og vikingtiden. Hjelmer, sverd og skjold er tilbakevendende elementer. Hans idealpersoner er lett kjennelige med sitt nesten karikerte ariske utseende – blonde, blåøyde og med faste, kantede hakepartier. Selv om plakatene er dyktig utført, er de preget av en naiv, romantisk billedverden, som samtiden lett gjennomskuet som forløyet.

Videre lesning

Forfatter av denne artikkelen

Det er gjort 1 revisjoner og har kommet 0 forbedringsforslag.

Funnet en feil? Foreslå endringer

Fagansvarlig for Norske tegnekunstnere

Katrine Kalleklev

Fagansvarlig har ansvar for å:

  • Vurdere endringsforslag fra leserne
  • Svare på spørsmål i kommentarfeltet
  • Skrive nye artikler
  • Forvalte og oppdatere gamle artikler

Vil du bli fagansvarlig?

Kommentarer

Har du spørsmål til artikkelen? Skriv her, så får du svar fra fagansvarlig eller redaktør.

Du må være logget inn for å kommentere.