Hannevigsaken var en erstatningssak etter rekvirering av skipsverfter. Under den første verdenskrig kjøpte skipsreder Christoffer Hannevig skipsverfter i USA og utvidet dem i stor stil med sikte på omfattende skipsbygging. Da USA kom med i krigen, ble verftene rekvirert av det amerikanske Shipping Board. Men erstatningen ble funnet for lav, og en gruppe redere som Hannevig hadde kontrakter med (Kristiania-gruppen) fikk 1922 medhold i sine erstatningskrav ved internasjonal voldgift i Haag.

Hannevig anla privat erstatningssøksmål mot Shipping Board og fikk støtte av den norske regjering. Det ble i årevis ført diplomatiske forhandlinger om saken med den amerikanske regjering, og disse ledet til at det 1940 ble inngått en konvensjon mellom Norge og USA om den videre fremgangsmåte i Hannevigsaken. Den trådte i kraft 1948. I 1957 ble saken innbrakt for den amerikanske Court of Claims som voldgiftsdomstol. Dom ble avsagt 1959. Det norske krav, som beløp seg til ca. 80 millioner dollar, ble forkastet i sin helhet.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg