Hamburg-kulturen er en betegnelse på en nordeuropeisk arkeologisk kultur fra eldre steinalder (paleolittisk tid). Kulturen har fått navn etter boplasser funnet i nærheten av Hamburg i dagens Tyskland. Hamburg-kulturen er datert til slutningen av eldste dryas, det vil si perioden 12 000–10 000 fvt.

Boplasser fra Hamburg-kulturen kjenner man i dag fra Schleswig-Holstein, Hannover og Emsland samt den nordlige delen av Nederland. To-tre boplasser er også påvist i Sønderjylland. Analyser av benmateriale viser at boplassene har vært nyttet sesongvis, og at de har vært bebodd tidlig vår og sensommer. Menneskene har livnært seg av reinjakt supplert med noe fuglefangst. Foruten at reinsdyret har vært den viktigste matkilde, har det også tjent som råstoff til redskaper, klær og telt.

I tiden da Hamburg-kulturen var aktiv, var Skandinavia dekket av is (se siste istid). Opphavet til de første innvandrerne til Norden kan trolig søkes i Hamburg-kulturen eller beslektede kulturgrupper.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg