Haiti (Befolkning) (turistby)

Byen Cap-Haitien på Haitis nordkyst er et senter for turisme og en viktig havneby. Bildet er hentet fra papirleksikonet Store norske leksikon, utgitt 2005-2007.

Av /NTB Scanpix ※.
Haiti, Port-au-Prince

Utsikt over Golfe de la Gonâve sett fra hovedstaden Port-au-Prince. Bildet er hentet fra papirleksikonet Store norske leksikon, utgitt 2005-2007, bildet er dermed tatt før jordskjelvet i 2010.

Av /NTB Scanpix ※.

Folketallet i Haiti ble i 2016 anslått å være 10 847 334 av Verdensbanken. Forventet levealder har økt fra 56 år i 1995 til 63 år i 2015. Dyp fattigdom kombinert med sammenbrudd i økonomien og i den sosiale orden har ført til stor illegal utvandring til Dominikanske republikk og USA.

Omtrent 95 prosent av befolkningen er etterkommere etter afrikanske slaver. Resten er for det meste av blandet opphav, som gjennom det meste av landets historie har vært den styrende samfunnsklasse og gått under navnet «elite».

Befolkningstettheten er svært høy, og flere steder er befolkningstettheten så stor at de knappe jordressursene er under et stort press. Cirka 60 prosent av befolkningen bor i byer. Tettest befolket er Cul-de-Sac-senkningen med Port-au-Prince, senkningen omkring innsjøen Étang Saumâtre og Artibonite-dalen. Hovedstaden Port-au-Prince er Haitis største by med rundt 2,44 millioner innbyggere (2015).

Religion

Det er religionsfrihet i Haiti. Av befolkningen er cirka 54 prosent prosent katolske og rundt 28 prosent protestanter (adventister, baptister, pinsevenner). Et ukjent, men betydelig antall praktiserer også voodoo, en tradisjonell, folkelig religionsform basert på elementer fra vestafrikanske religioner og katolisisme. Voodoo ble i 2003 offisielt anerkjent som religion i Haiti, på linje med de andre religiøse retningene.

Språk

De offisielle språkene er fransk og haitisk kreolsk (haitisk) med ordforråd som i hovedsak kommer fra fransk. Mer enn 90 prosent av befolkningen har kreolsk som morsmål, og de øvrige er fullt tospråklige.

Siden 1979 har man hatt et offisielt kreolsk alfabet. Kreolsk har nå et standardisert skriftspråk. Kreolsk er veldig viktig som et muntlig språk i en nasjon som fortsatt har nær 40 prosent analfabetisme (CIA World Factbook 2015). Tradisjonelt har fransk vært elitens, utdanningens og administrasjonens språk, mens kreolsk har vært folkets språk. Den haitiske grunnloven av 1987 anerkjenner også kreolsk som det eneste språket som binder alle haitiere sammen. Likevel foregår mesteparten av utdanningen fortsatt på fransk, noe som fører til at mange barn utdannes på et språk som de selv – og ofte også læreren – ikke behersker. Det finnes prosjekter som arbeider for å la utdanningen foregå på kreolsk i stedet for på fransk. Et eksempel er MiTs kreolprosjekt, der realfagsundervisningen på et utvalg skoler gjennomføres utelukkende på kreol.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg