Hønefossen

.
Lisens: Begrenset gjenbruk

Hønefossen er en 21,5 meter høy foss i Begna i Hønefoss sentrum, Ringerike kommune i Buskerud fylke.

Historie

Flom i Hønefossen
Ved stor nedbør i Valdres kan det bli flom i Hønefossen. Her fra ekstremværet «Hans» i 2023.
Flom i Hønefossen
Av .

Det er dokumentert at kreftene i fossen allerede i 1337 ble brukt til å drive en kvern. På 1500-tallet var det flere sagbruk rundt fossen og virksomheten bidro sterkt til utviklingen av Hønefoss by. Fra 1893 drev Hønefoss Brug det første kraftverket i fossen.

I 1918 kjøpte de daværende kommunene Hønefoss og Norderhov fallrettighetene i fossen av Loyd Ltd, eierne av Hønefoss Brug, og i 1920 ble det første offentlig eide kraftverket satt i gang. I 1936 ble sliperivirksomheten i Hønefossen avsluttet og fra da av har fossen kun blitt benyttet til kraftproduksjon.

Deler av den gamle kraftstasjonen inngår i Hønefoss kulturhus.

I 1977 ble kraftstasjonen Hønefoss II satt i gang av Ringeriks-Kraft AS. Den har en maskininstallasjon på 26 MW og en midlere årsproduksjon på 124 GWh. I perioden juni – august er det pålagt minstevannføring i fossen på dagtid. Flomvann går i fossen høst og vår.

I Hønefossen står kunstverket «Oppgangssaga» som billedhuggeren Knut Steen laget i 1978.

Under flommen i august 2023, i forbindelse med ekstremværet «Hans», passerte vannføringen i Hønefossen 1200 kubikkmeter per sekund og broen over fossen måtte stenges.

Etymologi

Navnet Hønefossen kommer av gårdsnavnet Hønen, uviss betydning. En tolkning kan være muligens av gudenavnet Hønir (også i formen Henir og trolig Hoenir).

Kart

Hønefossen
Hønefossen
Av /Statens kartverk.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg