Faktaboks

Gustavsberg

Gustavsbergs Porslinsfabrik

Urne
Urne i grønn glasert fajanse produsert av Gustavsberg i 1909.

Gustavsberg er en svensk bedrift som produserer sanitærporselen og baderomsinnredninger. I tillegg laget firmaet på hele 1900-tallet kjøkkenutstyr i porselen og kunstkeramikk. Lisa Larson, Stig Lindberg og Wilhelm Kåge bidro alle til Gustavsbergs anerkjennelse internasjonalt.

Historie

Gustavsbergs Porslinsfabrik ble grunnlagt i 1825, og produserte de første årene serviser i fajanse, senere også i benporselen. Parallelt med produksjonen av bruksporselen begynte fabrikken tidlig å fremstille prydgjenstander og eksklusive bruksgjenstander i porselen og steingods. Av spesiell betydning var kunstnerisk leder Wilhelm Kåge. Med Arbetarservisen, Argenta-serien og Farstagodset skaffet han firmaet internasjonal oppmerksomhet.

Kooperativa Förbundet overtar Gustavsberg

Keramikk
Skåler og vaser i steingods av Berndt Friberg for Gustavsberg fra perioden 1960 til 1963.

I 1937 ble fabrikken kjøpt av Kooperativa Förbundet (KF). KF hadde en solid økonomi og la ned store ressurser i Gustavsberg. I løpet av de nærmeste årene bedret de boligforholdene betraktelig for fabrikkens arbeidere. Samtidig ble produktspekteret utvidet til å omfatte sanitærporselen og plastartikler for hjem og kontor. Deler av ledelsen ble utskiftet og Gustavsberg gjennomgikk en kraftig rasjonaliseringsprosess. I en stor del av kooperasjonens eiertid var designeren Stig Lindberg knyttet til fabrikken som formgiver og kunstnerisk leder.

Kunstnerisk løft og ekspansjon

Pippi Langstrømpe
Lisa Larson. Figur: Pippi Langstrømpe. Utført ved Gustavsberg.

I tiårene etter andre verdenskrig opplevde Gustavsberg et stort kunstnerisk løft. I førersetet satt Wilhelm Kåge og Stig Lindberg. Samtidig ble staben utvidet med formgivere som Karin Bjørquist, Anders Liljefors og Lisa Larson. Under den kraftige ekspansjonen og en bredere produksjon i 1950–1960-årene ble fabrikkområdet utvidet og Gustavsberg ervervet flere firmaer.

Eierskap

I 1987 ble selskapets produksjon av husholdningsvarer og brukskunst overført til det finske Wärtsilä-konsernet, som fra før eide Rörstrand og Arabia. I 1994 ble resten av Gustavsberg kjøpt av nederlandske Koninklijke Sphinx, og i 2000 av den tyske keramikk- og glassprodusenten Villeroy & Boch.

Fabrikker og museum

Gustavsberg har fabrikker i Gustavsberg utenfor Stockholm og i Vårgårda i Västergötland. I tilknytning til fabrikken ligger Gustavsbergs Porslinsmuseum, eid og drevet av Värmdö kommune.

Les mer i Store norske leksikon

Eksterne lenker

Litteratur

  • Arvidsson, Gösta (2007). Gustavsberg: Porslinet, Fabriken, Konstnärerna, Norstedts
  • Hald, Arthur (1991). Gustavsberg, verktyg för en idé: Hjalmar Olsons skildring av 60 års arbete, Atlantis

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg