Faktaboks

Gunnar Nilsen

«Stabbur-Nilsen»

Født
31. mars 1913, Glemmen, Fredrikstad
Død
3. oktober 1984, Fredrikstad
Virke
Industrigründer og forretningsmann
Familie

Foreldre: Snekker Nils Nilsen (1871–1961) og Anna Abrahamsen (1880–1953).

Gift 1936 med Hjørdis Therese Johansen (15.11.1911–23.1.1993), datter av brannformann Aksel Johansen (1889–1959) og Lagertha Hansen (1888–1957).

Stabburets gründer Gunnar Nilsen ved fabrikksanlegget på Råbekken, Fredrikstad, 1966. I bakgrunnen det velkjente Stabburet. Fabrikken var ved dette tidspunktet en av Nord-Europas mest moderne hermetikkfabrikker. Bygget kostet 25 millioner å oppføre.

Gunnar Nilsen var en norsk forretningsmann, på folkemunne kalt Stabbur-Nilsen. Han startet kolonialforretningen Stabburet i Fredrikstad i 1936. Firmaet står bak kjente produkter som Stabbur-Makrell og Stabburet Leverpostei.

Oppvekst og etablering

Gunnar Nilsen vokste opp i bydelen Grønli i Fredrikstad. Han viste tidlig egenskaper som kremmer. Som ung gutt solgte Nilsen aviser samtidig som han spilte trekkspill. I 1933 ble den første butikken etablert, sigarforretningen Yo-Yo. I 1936 kom en spesialforretning for ferdigmat. Etter en navnekonkurranse fikk den navnet Stabburet.

I forretningen solgte Nilsen røkt fisk, sild og makrell, og ferdig fiskefarse. Den første tiden kvernet han farsen på bakrommet. Etter hvert ble hjemmet brukt som en provisorisk fabrikk. Sammen med kona Hjørdis kokte han syltetøy og marmelade om kveldene og nettene. På dagtid ble de ferdige produktene solgt i butikken.

Den første fabrikken

Reklameskilt for Laks-Ansjos påmontert Stabburet lastebil. Sjåføren Leif «Store-Lækken» Pedersen var en kjent fotballspiller for Fredrikstad Fotballklubb.

Etter hvert ønsket Gunnar Nilsen å utvide virksomheten. Midt under andre verdenskrig fikk han byggetillatelse til en fabrikk, og bygningen sto ferdig i 1943. Der ble det laget forskjellig ferdigmat, avhengig av hva slags råvarer som var tilgjengelig. I hovedsak gikk det i fiskeprodukter, og grønnsakssuppe til en rekke bedrifter. Etter krigen kjøpte Nilsen et lager av hermetisk svinefett og svinekjøtt som lå igjen etter tyskerne. Sammen med amerikanske Corned Beef laget han fleskepølser som var ettertraktede i Østlandsområdet.

Utvidet hermetikkproduksjon

I slutten av 1940-årene utvidet Stabburet hermetikkproduksjonen. Det ble i hovedsak laget hermetiske fiskeboller, fiskekaker, hvalpølser og hvalkjøttboller. Etter at kjøttrasjoneringen opphørte i 1950 vokste produksjonen av hermetiske kjøttvarer.

Ikoniske merkevarer

Emballasje
I 1955 kom den første ikoniske leverposteiboksen. Per Christensen er gutten som er portrettert, sønn til en av Stabburets direktører. Først 15 år senere ble hans bilde byttet ut.
Emballasje
Emballasje

Opprinnelig blikkboks til Stabbur-makrell i tomat fra 1958.

Emballasje

Stabburet Leverpostei ble lansert i 1949. Leverposteiboksen ble i 1955 utstyrt med et gutteansikt. Emballasjen er å regne som et ikonisk merkevareprodukt.

I 1957 overtok Stabburet East Norway Canning Co. Fabrikken laget hermetikkvarer som erter, bønner og spinat, i tillegg til tradisjonell fiskehermetikk. Man produserte også pir som ble lagt i tomatsaus. Sommeren 1958 ble fangsten av pir dårlig. Gunnar Nilsen og driftsleder Svein Jervell fant da på at de heller skulle bruke fileter av stor makrell i tomatsaus. Stabbur-Makrell ble snart et gullegg for bedriften. Den første blikkboksen med makrell i tomatsaus fra 1958 skiller seg lite fra dagens.

Griseavl og uortodokse metoder

Nilsen brukte uortodokse metoder for å skaffe seg råvarer, som å starte med griseavl. Han ønsket en magrere type gris enn det som var vanlig i Norge. Oppdretten ble automatisert, og i anlegget ble det spilt Hawaii-musikk, Beethoven og Bach – alt for at grisene skulle holde seg rolige og ha det bra. Grisene ble også «parfymert», for at purkene ikke skulle bite i hjel grisungene.

I boken Stabbur-Nilsen forteller skriver Per Øyvind Heradstveit at «grisen puttes inn i den ene enden av fabrikken, og kommer ut som kjøttkaker i den andre. Det skal ikke bli annet igjen av dyret enn grisehylet!»

Gunnar Nilsen var eneeier av Stabburet til 1969. Han overlot etter hvert eierinteressene til Borregaard-konsernet, og trakk seg helt ut i 1975. Han drev siden matforretning og fryseri i Fredrikstad, og foredling av laks.

I dag eies Stabburet av Orkla Foods Europe.

Les mer i Store norske leksikon

Litteratur

  • Heradstveit, Per Øyvind (1978). Stabbur-Nilsen forteller, Gyldendal Norsk Forlag
  • Christensen, Finn (1961). Stabburet gjennom 25 år, Stabburet
  • Henriksen, Harald (1999). Stabbur-stubber, Stabburet AS

Faktaboks

Gunnar Nilsen
Historisk befolkningsregister-ID
pc00000003898815

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg