Faktaboks

Uttale
γrˈå:niŋən

Groningen er en provins lengst nordøst i Nederland, mellom Vadehavet og munningen av Ems i nord og provinsene Drenthe og Friesland i sør. Provinsen har et areal på 2344 kvadratkilometer og 586 937 innbyggere (2021). Hovedstaden er Groningen.

Natur

Av de frisiske øyene utenfor kysten hører Rottumeroog, Rottumerplaat og et par mindre til Groningen. Størstedelen av landet er lavt og flatt. Jordbunnen er delvis marine avsetninger av leire og sand, marsk, fruktbar og vel dyrket, delvis skrinn jord på underlag av istidsgrus, med store torvmyrer i øst, som nå er drenert og oppdyrket.

Næringsliv

I Groningen dyrkes særlig rug, havre og poteter, men i de mer fruktbare nordlige delene av provinsen dyrkes det også hvete, bygg, grønnsaker, sukkerbeter med mer. Store naturgassforekomster ved landsbyen Slochteren har skapt grunnlaget for en betydelig industrialisering. Viktige industrigrener er metallurgisk, kjemisk og tekstilindustri.

Groningenfeltet

Naturgassfeltet Groningen ved landsbyen Slochteren ble oppdaget i 1959, hadde opprinnelig rundt 2800 milliarder kubikkmeter utvinnbar gass og er dermed blant verdens største gassfelt. Produksjon av gass startet i 1963, og feltet nådde sin maksimale produksjon i 1976.

Reservoaret er en blokkforkastet ørkensandstein fra tidlig permtid (rotliegendes), med steinsalt fra sen permtid (zechstein) som forsegling ovenpå. Strukturen er en flat antiklinal; reservoaret har et areal på 780 kvadratkilometer og strekker seg inn i Tyskland. Gassreservoaret begynte å sprekke opp etter hvert som gassen ble produsert, noe som forårsaket jordskjelv. Gassfeltet skal etter planen stenge i løpet av 2023.

Det store gassfunnet gav støtet til utforskningen av olje- og gassressursene i Nordsjøen. De geofysiske undersøkelsesmetodene som ble utviklet på denne tida, gjorde det for første gang mulig for oljeselskapene å utforske geologiske strukturer tre kilometer eller dypere under overflaten.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg