Faktaboks

Gerda Johannesen Riis

Gerda Johannesen

Født
19. juli 1884, Bergen
Død
17. april 1959

Gerda Johannesen Riis var en norsk zoolog, cand.real. og lektor. Hun var blant Kristine Bonnevies kvinnelige studenter som tok hovedfag ved Universitetet i Oslos zoologiske laboratorium. Bonnevie var Norges første kvinnelige professor og ble utnevnt i 1912. Hennes målbevisste karriere var en inspirasjon for andre kvinner. Kvinnelige studenter så å si flokket seg om henne. I en relativt tidlig periode etter hennes utnevnelse fullførte i alt seks kvinner hovedfag i zoologi.

Dette står i kontrast til de vanskelighetene kvinnene den gang møtte. De første kvinnene i akademia var mer eller mindre uønsket. Bruddet i forhold til allmenne kjønnsnormer var stort. Husmoridealet og andre kulturelle mønstre oppmuntret ikke til å velge en akademisk løpebane.

I likhet med de andre kvinnelige studentene tilbrakte Gerda Johannesen flere somrer ved universitetets biologiske stasjon i Drøbak. Hennes hovedoppgave var en undersøkelse av en sjelden art av et koralldyr som var blitt funnet i Trondheimsfjorden i 1920. Koralldyrene er i slekt med maneter, og har i likhet med dem nesleceller som kan lamme små byttedyr. Etter forslag fra Bonnevie laget Johannesen en inngående beskrivelse av det eksemplaret som var funnet i Trondheimsfjorden. Det fikk nå navnet Monocoryne gigantea.

Gerda Johannesen avla matematisk-naturvitenskapelig embetseksamen i 1921. Allerede i studietiden hadde hun jobbet som lærerinne både ved Pihls pikeskole i Bergen og ved Berles skole i Oslo. Etter embetseksamenen ble hun ansatt som lektor ved Berle skole, hvor hun jobbet til hun gikk av med pensjon i 1944. I 1939 giftet hun seg med Asbjørn Riis, og i 1947 flyttet de to til Durban i Sør-Afrika.

Les mer i Store norske leksikon

Litteratur

  • Johannesen, G. 1924. Monocoryne gigantea (Bonnevie) Broch. Vid. Selsk. Skr., Mat. nat. klasse 1923, nr. 18, 9 sider.
  • Sømme, L. 2010. Tre lektorer. Kristine Bonnevies kvinnelige studenter. Biolog 28 (3/4), 50-54.

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg