Faktaboks

Gammalsvenskby

ukrainsk Старошведське (Starosjvedskaja)

Våpenskjold
Våpenskjoldet viser den historiske tilknytningen til Sverige
Våpenskjold
Av .
Gammalsvenskby
Gammalsvenskby. Kirken.
Av .
Lisens: CC BY SA 4.0

Gammalsvenskby er en tidligere svensktalende landsby rett øst for byen Kherson ved Dnepr i Ukraina.

De første innbyggerne var svensker som i århundrer hadde bodd på øya Dagø (estisk: Hiumaa) i Østersjøen. En langvarig konflikt med den lokale godseieren på øya endte med at Katarina 2 besluttet å deportere nesten alle de svenske innbyggerne til de nylig koloniserte russiske områdene i sør, rett nord for Svartehavet. 1200 mennesker forlot Dagø i august 1781. Etter ni måneder til fots kom 530 av svenskene i mai 1782 fram til stedet som de ga navnet Gammalsvenskby. Resten døde underveis. Til tross for at svenskene i Gammalsvenskby etter hvert tok opp mange skikker fra slavere og tyske kolonister i nærheten, bevarte de sitt dagø-svenske språk.

I 1929 utvandret 885 innbyggere, praktisk talt hele den svenskættede befolkningen, til Sverige under beskyttelse av Røde Kors. De fleste bosatte seg på Gotland, men en del utvandret til Canada. Omkring 250 vendte etter en tid tilbake til Gammalsvenskby.

Under andre verdenskrig ble Gammalsvenskby evakuert i 1943 da tyske tropper trakk seg tilbake. Innbyggerne ble ført til Poznań i Polen. Ved krigsavslutningen i 1945 kom rundt 50 personer til Sverige. De overlevende på sovjetisk område ble ført til Sibir. Herfra er en del kommet tilbake til Gammalsvenskby, som sammen med tidligere tyske landsbyer i nærheten fikk navnet Zmijivka. I dette området er det fortsatt registrert litt under 200 svenskættede innbyggere (2018). Noen få personer snakker fortsatt svensk, og det gis undervisning i svensk på den lokale skolen.

Under den russiske invasjonen av Ukraina ble Gammalsvenskby okkupert av russiske tropper fra april til november 2022.

Les mer i Store norske leksikon

Litteratur

  • Hedman, Jörgen & Lars Åhlander: Historien om Gammalsvenskby och svenskarna i Ukraina, 2003, isbn 91-7504-157-x

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg