Faktaboks

Fugløya

Nord-Fugløy og Sør-Fugløy

I Karlsøy kommune ligger Sør-Fugløy og Nord-Fugløy. Fugløyene er kjente som følge av store mengder sjøfugl som hekker her.

Nord-Fugløy

Det er Nord-Fugløy som er mest omfattet av naturmangfoldet innen fuglelivet, og på grunn av dette er også øya fredet som naturreservat. Øya framstår som ei klippeøy, og i fuglefjellet her kan man finne ulike sjøfuglkolonier, som for eksempel lundefugl, ærfugl og alker, og i tillegg finner man havørn her.

Rett vest for øya ligger fiskefeltet Fugløybanken, som er en av årsakene til at fuglelivet på øya er så rikt. Øya var også bosatt tidligere, men etter 1950-tallet har det kun vært periodisk bosetning. Innbyggerne og oppsitterne på øya har kunnet spe på inntektene gjennom salg av kjøtt, egg og dun fra sjøfuglene.

Nord for Nord-Fugløya ligger fyrstasjonen Fugløykalven, som er en av landets mest avsidesliggende og isolerte fyr. Høyeste punkt på øya er Fugløykallen, som rager 750 meter over havet.

Historisk var Nord-Fugløya bruksområde for samisk jakt og fiske fram til rundt år 1609, da Staten inndro øya som krongods. Etter dette har øya vært i ulike private eierskap. Nord-Fugløy er i dag fredet, men grunneiere har tillatelse til å bedrive sanking av egg og multe.

Sør-Fugløy

I samme kommune, nordvest for Rebbenesøy, ligger Sør-Fugløya. Denne øya er også vernet som naturreservat, og øya er et av landets viktigste fuglefjell, der alke, lundefugl og lomvi er dominerende arter, sammen med blant annet toppskarv.

Også for Sør-Fugløy er fiskefeltet Fugløybanken avgjørende for det omfattende fuglelivet man finner på øya.

Høyeste punkt på Sør-Fugløya er Stortinden, på 360 meter over havet.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg