Frogn gård
Av /NTB Scanpix.

Frogn er en tradisjonsrik storgård i Frogn kommune, Akershus, vest for innsjøen Årungen ved Frogn kirke. Gårdens areal er i dag cirka 700 dekar dyrket mark og 5000 dekar skog.

Faktaboks

Etymologi

norrønt Fraun, trolig opprinnelig Frauðn, en avledning av frauð, ‘gjødsel‘, det vil si ’grøderik jord’.

Også kjent som
Froen

Hovedbygningen, et toetasjers laftet tømmerhus med stående panel, pilastre og valmtak, ble oppført i 1767. Den er flankert av to enetasjes fløyer med svalgang og ark, oppført omkring 1810 av materialer fra en eldre hovedbygning. Enkelte værelser er utsmykket med veggmalerier og rikt ornamenterte brannmurer. Hovedbygningen og to portstuer fra samme periode ble fredet i 1923; gårdsplassen, hageanlegget med familien Darre-Brandts familiegravsted og det omliggende kulturlandskapet ble fredet i 2018.

Historie

Gården er første gang nevnt i diplom fra 1189/1190, da kong Sverres mor og søster bodde her. Før 1266 kom gården i Hovedøya klosters eie, og den ble krongods ved reformasjonen.

Frogn var en stor gård, og den ble i 1607 gitt til fogd Anders Sørensen Schriver for hans livstid. Gården var deretter embetsgård til den i 1661 ble gitt til toller ved Svinesund Mathias Bjørn, og den fulgte hans etterslekt til den omkring 1730 ble solgt til kaptein Hans Colbjørnsen. Hans sønn, kaptein Ernst Colbjørnsen kjøpte flere gårder i distriktet, og i 1762 solgte han godset til justisråd Christian Ancher, som året etter overdrog det til Peder Schøyen. Han solgte i 1799 gården til brorsønnen Peder Schøyen den yngre, hvis enke i 1816 ble gift med løytnant Ole Peter Brandt. Frogn ble deretter i hans etterslekt til 1911, da den ble solgt til godseier August Butenschøn. Eiendommen omfattet da 1700 dekar dyrket mark og 17 000 dekar skog. Slekten Brandt tok gården igjen på odel i 1914, og har siden eid den.

Les mer i Store norske leksikon

Litteratur

  • Coldevin, Axel: Norske storgårder, bind 1, 1950.
  • Myckland, Haakon Falck: Bygdebok for Frogn. Gårdshistorien, 1967.

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg