Fremmedlegionen
Fremmedlegionen i uniformer under en parade i Roma.
Av .
Lisens: CC BY SA 3.0

Fremmedlegionen er et fransk militærkorps som består av vervede ikke-franskmenn, under hovedsakelig franske offiserer.

Faktaboks

Etymologi
fransk La légion étrangère

Soldatene behøver ikke oppgi sitt virkelige navn, og Fremmedlegionen var derfor tidligere et fristed for ettersøkte personer. I senere tid har det blitt innført regler for rekruttering og krav om bakgrunnssjekk, og Fremmedlegionen fremstår derfor ikke lenger som et slikt fristed. Disiplinen er jernhard, og legionærene har begrenset kontakt med omverdenen. Vanlig kontraktstid er fem år, av disse blir minst to avtjent utenfor Frankrike.

I 2021 bestod legionen av ca. 9000 mann i elleve regimenter. Fremmedlegionen har hovedkvarter i Aubagne, Frankrike, og oversjøiske regimenter i Mayotte, Djibouti, Kourou og Mururoa.

Historie

Fremmedlegionen
Fremmedlegionen marsjerer på Champs Élysées, 10. juli 1970.
Av /NTB scanpix.

Fremmedlegionen ble opprettet i 1831 for å settes inn i Algerie. De har normalt tjenestegjort som sikringsstyrker i de franske besittelsene i Nord-Afrika. Fremmedlegionen har deltatt i alle franske kriger, felttog og militære ekspedisjoner, blant annet i Krimkrigen i 1854–1856, i Italia i 1859, i Mexico i 1863, i den fransk-tyske krig i 1870–1871 og i første og andre verdenskrig (blant annet i felttoget ved Narvik-området i 1940). Etter andre verdenskrig ble avdelinger av Fremmedlegionen satt inn i krigen i Indokina og i franske interesseområder i Afrika (Komorene), i Bosnia-Hercegovina, i Afghanistan (2001–2010) og i Mali. Fremmedlegionen har også vært satt inn mot grupper som har protestert mot franske prøvesprengninger, blant annet Greenpeace.

Styrken har variert. Før første verdenskrig bestod Fremmedlegionen av to regimenter, senere utvidet til en divisjon. Etter andre verdenskrig ble den oppsatt med blant annet fallskjermbataljoner og panserregimenter. Etter 1945 hadde Fremmedlegionen et sterkt islett av tyskere. Siden 1990 er rekrutteringen stort sett kommet fra Øst-Europa og den tidligere Sovjetunionen.

Les mer i Store norske leksikon

Eksterne lenker

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg