Faktaboks

Fredrikshald

Frederikshald, Frederickshald

Fredrikshald
Nordsiden i Halden med Tista og bebyggelsen langs Storgata rundt 1890. Fram til 1928 het byen Fredrikshald.
Av /Østfoldmuseumeene .
Lisens: CC BY NC ND 4.0
Grunnlovsjubileet 1914

Angrepet på Fredrikshald nevnes i 4. vers av Ja, vi elsker («ti vi heller landet brente, enn det kom til fall; husker bare hva som hendte ned på Fredrikshald!»). Det som hendte var den svenske kongen Karl 12.s angrep natt til 4. juli 1716, under Den store nordiske krigen. Byens innbyggere satte fyr på byen for at svenskene ikke skulle få noen nytte av den. De svenske soldatene greide ikke å erobre Fredriksten festning. De kom imidlertid tilbake to år senere, og Karl 12. falt her 11. desember 1718.

Av .
Lisens: CC BY 2.0

Fredrikshald er et eldre navn på Halden, etter byens grunnlegger Frederik 3. Byen het Fredrikshald fra grunnleggelsen i 1665 til 1928.

Fredrikshald er ved siden av Roma ett av to bynavn som er nevnt i nasjonalsangen Ja, vi elsker dette landet. Byen nevnes i 4. vers: «ti vi heller landet brente, enn det kom til fall; husker bare hva som hendte ned på Fredrikshald!». Hendelsen det siktes til i sangen er den svenske kongen Karl 12.s angrep natt til 4. juli 1716, under Den store nordiske krigen. De svenske soldatene tok kontroll over byen, men greide ikke å erobre Fredriksten festning. Innbyggerne satte fyr på byen («ti vi heller landet brente») for at svenskene ikke skulle få noen nytte av den. Svenskene kom imidlertid tilbake to år senere, og Karl 12. falt her 11. desember 1718.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg