Fortum er et finsk energiselskap med virksomhet i de Baltiske land, Norden, India, Polen og Russland. Fortum ble etablert i 1998 etter en fusjon mellom det finske elektrisitetsselskapet Imatran Voima Oy og det statseide finske olje- og kjemiselskapet neste Oy. I 2005 ble virksomheten delt og Neste Oil Oy ble igjen organisert som et rent oljeselskap. Den finske stat er majoritetseier i selskapet og har halvparten av aksjene.

Kraftproduksjon og energisalg

Kraftproduksjonen drives både fra vannkraft, vindkraft og kjernekraft. Hovedvirksomheten til selskapet er produksjon og salg av elektrisk kraft og varme. Selskapet driver flere større fjernvarmeanlegg, gjenvinningsanlegg og avfallshåndtering. Produktene er strøm, varme og damp. Fortum vedlikeholder og drifter kraftanlegg og har tiltagende satset på ladestasjoner for elbiler.

Fortum Norge

I 2017 ble den norske energikonsernet Hafslund Strøm en del av Fortum. Sammenslutningen fikk navnet Fortum Consumer Solutions og ble Nordens største strømleverandør med i overkant av 2,5 millioner bedrifts- og privatkunder. Hafslund strøm fortsatte under dette navnet som leverandør til bedriftsmarkedet. Selskapet Fortum Charge & Drive utbygger og drifter ladestasjoner for elbil over hele Norge. I Oslo og omegn er selskapet Fortum Oslo Varme AS den både den lokalt og dermed også landets største leverandøren av fjernvarme.

Halvparten av selskapet av Oslo kommune og den andre halvparten av Fortum. Selskapet har interesser over hele Norge og er spesielt tungt inne på Østlandsområdet og i Finnmark.

Visjonen om kraft fra fornybare kilder

Selskapet har som målsetting at all elektrisk kraft skal bli produsert fra fornybare kilder. Utskillingen av oljevirksomheten ble derfor en nødvendig konsekvens. Fortum er av de selskapene som satser på vannkraft, vindkraft, jordvarme og fjernvarme koblet opp mot avfallshåndtering. En utfordring har vært at deler av selskapets virksomhet, spesielt i Finland, har vært basert på kjernekraft som mange ser på som et stort miljøproblem.

Kritikken mot salg av energi på tvers av landegrenser

Samkjøringen av kraftnettet og EUs energibyrå ACER har møtt sterk kritikk politisk og fra fagbevegelsen. Internasjonale kraftselskaper, som Fortum, er viktige aktører i samkjøringen av kraftforsyning på tvers av landegrenser. Selskapet er dermed utsatt for slik kritikk og har møtt den med å vise til det rasjonelle i å utnytte kraft på tvers av landegrenser og ved å understreket at de også er et norsk selskap.

Les mer i Store norske leksikon

Eksterne lenker

Litteratur

  • Bilbow, Jens F.; Støle, Frode og Martinsen, Gunnar (2003). Energiloven, foirvaltningspraksis og EØS retten. Organisatoriske krav til energiselskaper. Lov og Rett 2003 (10), side 579 – 595.
  • Ørbech, Peter (2018).Grunnloven § 1 og EU med særlig vekt på implementering av vedtak truffet av EU kommisjonen og EUs energibyrå ACER, Lov og Rett 2018 (03), side 170 – 190.

Kommentarer (2)

skrev Oliver Demant

Hei!Jeg la merke til at denne artikkelen ikke har en lenke til Fortum sin hjemmeside, så at det slik hos feks. Hafslund. Det hadde jo vært nyttig å legge den inn. Dette er lenken til den norske hovedsiden: http://www.fortum.no/no/MvhOliver

svarte Rolf Bryhn

Takk for tipset. det er nå gjort.Vennlig hilsenRolf Bryhn

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg