Nils Johan Holte
Forsvarssjef Haakon Bruun-Hanssen inspiserer når Nils Johan Holte tiltrer som sjef for Forsvarets spesialstyrker.
Av /Forsvarets mediesenter.
Spesialstyrker

Spesialstyrkene fra Forsvarets spesialkommando (FSK) under Gemin-øvelsen i 2012.

Av /Forsvaret.

Forsvarets spesialstyrker (FS) er en avdeling i Forsvaret med samlet ansvar for spesialstyrker og består av de to operative avdelingene Forsvarets Spesialkommando (FSK) og Marinejegerkommandoen (MJK).

Forsvarets spesialstyrker ble opprettet som egen driftsenhet 1. januar 2014, som erstatning for spesialoperasjonsavdelingen i Forsvarsstaben.

Mens Forsvarets spesialstyrker (FS) er en spesifikk avdeling i det norske forsvaret, er spesialstyrker (Special Operation Forces, SOF) en helt generisk, internasjonal betegnelse på denne type militære styrker.

Organisering

Ved å etablere FS som avdeling ledet på tostjerners nivå (kontreadmiral eller generalmajor) ble den formelt løftet opp til i praksis, men ikke i prinsippet, å være på linje med forsvarsgrenene. Spesialstyrkene er ikke en egen forsvarsgren, men de operative avdelingene hører nå til under FS, og ikke lenger de respektive forsvarsgrener. Tidligere var FSK underlagt sjefen for Hæren og MJK sjefen for Sjøforsvaret. Med unntak av personell i FS' ledelse og stab tilhører de tjenestegjørende i spesialstyrkene de respektive operative avdelinger, som igjen har faglig tilhørighet til sine respektive forsvarsgrener. Fortsatt har forsvarsgrenene ansvar for nivådannende utdanning.

Ledelse med stab holder til på Akershus festning i Oslo, mens de to operative avdelingene har sine hovedbaser henholdsvis i Østerdal garnison på Rena (FSK) og på Haakonsvern orlogsstasjon i Bergen (MJK). Sjef FS inngår i ledergruppen til Forsvarssjefen, og dermed i landets øverste militære ledelse. Den første sjef for FS (2014–2017) var kontreadmiral Nils Johan Holte. Sjef fra mai 2022 er generalmajor Joar Eidheim.

Oppdrag

FS har ansvar for felles virksomhetsledelse av spesialstyrkene, og skal støtte de operative avdelingene blant annet med øvingsplanlegging og materiellanskaffelser.

De operative avdelingene har i hovedsak sammenfallende oppgaver, med blant annet beredskap for støtte til politiet i tilknytning til terroraksjoner, og deltakelse i internasjonale operasjoner.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg