Faktaboks

Offisielt navn
Al-Imārāt al-‘Arabīyah al-Muttahidah
Norsk navn
De forente arabiske emirater
Også kjent som

United Arab Emirates

Hovedstad
Abu Dhabi
Statsform
Delvis konstitusjonelt føderalt monarki (emirat)
Statsoverhode
Mohammed bin Zayed al Nahyan
Statsminister
Mohammed bin Rashid Al Maktoum
Landareal
71 020 km²
Totalareal
83 600 km²
Innbyggertall
9,28 millioner (nasjonalt estimat, 2020)
Offisielt/offisielle språk
Arabisk
Religion
Islam
Nasjonaldag
2. desember
Valuta
Emiratarabisk dirham
Flagg
Riksvåpen
De forente arabiske emirater, plassering
De forente arabiske emirater (mørkegrønt) ligger i Asia (lysegrønt).
De forente arabiske emirater, plassering
Av .
Lisens: CC BY NC 4.0
Plassering av De forente arabiske emirater med naboland rundt, kart
De forente arabiske emirater og naboland
Av .
Lisens: CC BY NC 4.0

De forente arabiske emirater (FAE) er en føderasjon i Midtøsten. Den grenser til Qatar i nordvest, til Saudi-Arabia i vest og sør og til Oman (som også har en enklave innenfor FAE) i øst og nordøst. FAE har kyst mot Persiabukta og Omanbukta. Føderasjonen ble til i 1971 etter at Storbritannia trakk tilbake sine forpliktelser om militær beskyttelse av sjeikdømmene.

FAE består av sju sjeikdømmer, kalt emirater, som styres av emirer med utstrakt makt, forankret i tradisjonelle familie- og klanstrukturer i de respektive emiratene. De sju som inngår i føderasjonen er Abu Dhabi, Ajman, Dubai, Fujairah, Ras al-Khaimah, Sharjah og Umm al-Qaiwain.

FAE domineres av det største og rikeste emiratet, Abu Dhabi, som har statssjefen, og som med sine oljeinntekter har bidratt til økonomisk utvikling på statsnivå så vel som i de sjeikdømmene som ikke selv har petroleumsforekomster eller andre inntektskilder av betydning. Fra å være fattige områder der perlefiske tidligere var vesentligste næringsgrunnlag, ble enkelte av emiratene på et halvt århundre – takket være utvinning av olje – blant de land i verden med høyest gjennomsnittlig inntekt per innbygger.

De forente arabiske emiraters nasjonalsang er Ishy Biladi (Lenge leve mitt fedreland).

Geografi og miljø

Forente Arabiske emirater

Forente Arabiske emirater

Av /Store norske leksikon ※.

FAE er en ørkenstat med en 640 kilometer lang kystlinje med sandøyer og korallrev, og et havområde som tidligere var viktig for perlefiske. Innlandet består av ørken; på Musandamhalvøya finnes Hajarfjellene på grensen til Oman. Klimaet er varmt og tørt – med sommertemperaturer på over 50 °C, med høy luftfuktighet ved kysten.

De naturgitte forutsetningene gjør artsmangfoldet i floraen lite, med vesentlig lave busker i innlandet og noen trær, særlig daddelpalmer, i oasene; ved kysten er det plantet mangroveskoger. Blant pattedyrene finnes særlig gnagere og krypdyr, samt blant annet gaseller, rev, sandkatt, og ørkengaupe. Nær 450 fuglearter finnes i landet, hvorav ti er truet. I havet finnes flere fiskeslag, inklusive makrell, havabbor og tunfisk, så vel som hai og hval.

Folk og samfunn

Abu Dhabi
Stormoskeen i Abu Dhabi.
Av .
Lisens: CC BY 2.0
Muslimske menn som samles for iftar
Muslimske menn som samles for iftar.

FAE har et samlet folketall på cirka 9,9 millioner (2020), men under én million er innfødte emiratarabere. Flertallet består av utenlandske borgere, hvorav mange er arbeidsinnvandrere fra andre arabiske land og Sør-Asia.

Totalt er Abu Dhabi og Dubai omtrent jevnstore (med henholdsvis rundt 3,0 og 3,2 millioner innbyggere), mens Abu Dhabi er størst når bare emiratarabere telles (vel 535 000). Umm al-Qaiwain er det minste av sjeikdømmene med rundt 80 000 innbyggere. Folketilveksten har i nyere tid vært særlig stor i Dubai. Arbeidsinnvandringen har medført stor kjønnsmessig skjevhet: om lag 75 prosent av innbyggerne er menn.

FAE har gjennomgått en rask modernisering fra midten av 20. århundre, med sterk urbanisering. Rundt 85 prosent av befolkningen bor i byer, hvorav de største er Dubai, Abu Dhabi og Sharjah. Sysselsettingsmuligheter her, og i de rikeste emiratene for øvrig, har ført til omfattende intern arbeidsinnvandring. Det er betydelige økonomiske og sosiale forskjeller mellom emiratene, med mindre velstand i de små, nordlige sjeikdømmene enn i de største. Det er bygd ut et velferdssystem i hele landet. Klan- og stammetilhørighet er fortsatt viktig i samfunnslivet. Islam er statsreligion; cirka 85 prosent av emirataraberne er sunni, resten sjia.

Stat og politikk

FAE er en føderasjon av sju sjeikdømmer (emirater), som har utstrakt selvstyre innenfor den felles statsdannelsen.

Emirat Hovedstad Areal km² Innb (2007)
Abu Dhabi Abu Dhabi 67 350 1 427 000
Ajman Ajman 250 212 000
Dubai Dubai 3 900 1 366 000
Fujairah Fujairah 1 150 130 000
Ras al-Khaimah Ras al-Khaimah 1 700 214 000
Sharjah Sharjah 2 600 821 000
Umm al-Qaiwain Umm al-Qaiwain 750 50 000

Emiratene har alle en monarkisk styreform, hvor emiren utpekes fra den ledende familien, og der posisjonen oftest går i arv. Føderasjonens statsoverhode utpekes av det øverste styrende organ, Federal Supreme Council (FSC), hvor de sju emirene møter. I kraft av sin dominerende størrelse og økonomi har Abu Dhabis hersker, helt fra selvstendigheten, også vært FAEs statssjef; Dubais emir er statsminister.

FAE har en nasjonalforsamling (Federal National Council, FNC) på 40 medlemmer, men ikke et demokratisk styresett. Partier er forbudt, og bare en del av innbyggerne har stemmerett. FNC er rådgivende, og har begrenset innflytelse. Emiratene har ikke lik representasjon og innflytelse i de føderale organene, og Abu Dhabi og Dubai har vetorett i FSC. Det enkelte emirat har utstrakt selvstyre gjennom egne styringssystem, mens særlig utenriksforhold, inklusive sikkerhet, og økonomisk politikk blir styrt på føderalt nivå.

FAE er medlem av blant annet FN og de fleste av FNs særorganisasjoner, samt Den arabiske liga, Golfrådet og OPEC.

Historie

høy bygning til venstre i bildet. til høyre i bakgrunnen er en mindre bygning. lav horisont med blå himmel. foto

I Dubai ligger det spektakulære hotellet Burj al-Arab, 'Arabernes tårn'. Hotellet er 321 meter høyt, og minner om en dhow; et tradisjonelt arabisk seilskip.

.
Lisens: CC BY 2.0

FAE ble til i 1971 da seks av sjeikdømmene valgte å etablere en selvstendig stat ved å inngå i en føderasjon. Etter at Storbritannia i 1968 kunngjorde at beskyttelsen av emiratene ved Persiabukta, de såkalte Trucial States, ville opphøre, deltok også Bahrain og Qatar i planleggingen av en ny føderasjon, men disse valgte å stå utenfor. Ras al-Khaimah sluttet seg til i 1972.

Emiratene ligger i et område med strategisk betydning for handel, og området ble tidligere kalt Piratkysten. Storbritannias ønske om å beskytte sin handel med India førte til at sjeikene ved Persiabukta i 1820 ble påtvunget avtaler om ikke å angripe britiske skip – mot militær beskyttelse. Avtalen ble utvidet i 1853. Før dette var området under innflytelse av Det osmanske riket, som nedkjempet portugisiske krigsskip.

Som selvstendig stat har FAE hatt en utstrakt økonomisk og sosial utvikling, tuftet på inntektene fra eksport av olje og gass, etter hvert i noen grad som senter for finans, handel og turisme. Beliggende i et geopolitisk område med flere konflikter har FAE bygd opp et moderne forsvar, og har med disse – særlig innen rammen av flernasjonale militære operasjoner – deltatt i flere regionale konflikter, blant annet krigen i Libya og krigen i Syria. Størst betydning har deltakelsen i krigen i Jemen hatt. Den er en del av FAEs regionale ambisjoner som handelsnasjon, med ønske om kontroll over Adenbukta og innseilingen til Rødehavet. Som ledd i denne strategien har FAE etablert tilstedeværelse i flere havner også på Afrikas horn. I 2017 aksjonerte FAE, sammen med Saudi-Arabia og andre golfstater, mot sin tidligere allierte Qatar, ved å forsøke å isolere landet.

Økonomi og næringsliv

FAE la grunnlaget for moderniseringen av landet før selvstendigheten, etter at utvinningen av olje startet i 1962. Ikke alle emirater har drivverdige forekomster av olje og gass, og landet har ikke andre naturressurser av betydning. Men særlig gjennom overføringer fra Abu Dhabi har inntekter fra petroleumseksport bidratt til økonomisk utvikling i hele føderasjonen. Abu Dhabi og Dubai er de fremste drivkreftene i landets utvikling.

FAE fører en overordnet økonomisk politikk med sikte på å sikre utbygging av infrastruktur og bidra til velferdsutvikling for hele føderasjonen, men det enkelte emirat har kontroll over sine egne inntekter – og ansvar for egen utvikling. Mens Abu Dhabi har satset mye på industrireising knyttet til olje og gass har Dubai investert i å bli et internasjonalt finans- og handelssenter. Det siste er i tråd med områdets historiske posisjon som sentrum for regional og internasjonal handel; tidligere særlig av perler.

Kunnskap og kultur

Fra Dubai by.

.
Lisens: Begrenset gjenbruk

FAE hadde ved selvstendigheten underskudd på administratorer så vel som faglært personell. Denne situasjonen har vedvart, og er løst ved import av både ekspertise og annen arbeidskraft. Samtidig er det investert mye i et moderne utdanningssystem, som er obligatorisk og gratis for barn i alderen 6–12 år. Det er etablert flere universiteter og høyskoler, inklusive avdelinger fra utenlandske slike.

FAE har utviklet et kulturliv som reflekterer både tradisjonene fra stammesamfunnet og beduinlivet, og moderniseringen og globaliseringen som preger dagens urbane og multikulturelle samfunnsliv. Islams innflytelse er stor, påvirkningen fra både vestlige og østlige kulturer er betydelig. Abu Dhabi har investert i å bli et internasjonalt kunstsenter, med et Guggenheim-museum under oppføring, og Dubai har utviklet en medieindustri – uten at landet har full ytrings- og pressefrihet.

FAE og Norge

Dubai fort fra tidlig 1800-tallet.

.
Lisens: Begrenset gjenbruk

FAE og Norge opprettet diplomatiske forbindelser i 1994, med ambassade i Abu Dhabi; FAEs har hatt ambassade i Oslo siden 2014. De økonomiske forbindelsene er sammensatt, og et stort antall norske selskap er etablert i emiratene, blant dem Aker Solutions, DNV GL, Equinor, Hydro, Jotun, Marlink, Nammo, Norconsult, Odfjell, Seadrill og Wilh. Wilhelmsen. Det er norsk sjømannskirke i Dubai.

Da Norge deltok Golfkrigen i 1990–1991 hadde kystvaktfartøyet KV Andenes,base i Jebel Ali i Dubai. Norsk ekspertise har vært engasjert i modernisering av FAEs militærstruktur. Norsk eksport av våpenmateriell til FAE ble stanset høsten 2017 på grunn av landets deltakelse i krigen i Jemen. Stortinget åpnet høsten 2018 for fortsatt salg av forsvarsmateriell til FAE.

Les mer i Store norske leksikon

Eksterne lenker

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg