Som i andre industrialiserte land er forskningen organisert i ulike typer av institusjoner. De viktigste er universitet og høyskole, offentlige institutter og laboratorier i næringslivets bedrifter. De samlede utgifter til forskning og utvikling utgjorde 3,5 % av bruttonasjonalproduktet i 2002, som er vesentlig mer enn for Norges vedkommende i forhold til innbyggertallet. Den finske satsingen på forskning og utvikling har vokst sterkt. De totale forskningsutgiftene fordeler seg med 40 % på det offentlige og 55 % på næringslivet.

Det øverste forskningspolitiske organet er Statens Vetenskapsråd, der statsministeren er leder. Rådet utarbeider bl.a. treårige planer av relativt forpliktende karakter. Innenfor disse rammene har fagdepartementene et betydelig sektoransvar. Finland har tre store finansieringsorganer for forskning og teknologiutvikling. Finlands Akademi er en paraplyorganisasjon for fire forskningsråd for naturvitenskap og teknikk, kultur og samfunn, biovitenskap og miljø, helse; videre Teknologiutvecklingscentralen (Tekes) under Industridepartementet og Fonden för forskning og utveckling (Sitra) knyttet til Riksdagen.

Forskning foregår bl.a. ved 20 institusjoner med universitetsstatus, hvorav Helsinki Universitet er det største og eldste. Statens tekniska forskningscentral (Valtion teknillinen tutkimuskeskus, VTT) med hovedsete i Espoo er et stort institutt for anvendt forskning innen teknologi som særlig betjener næringslivet. I næringslivet foregår et omfattende forsknings- og utviklingsarbeid på flere områder. Blant de høyteknologiske bedriftene har elektronikkbedriften Nokia en fremskutt plass.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg