Da Taiwan ble introdusert for filmmediet på begynnelsen av 1900-tallet, var landet under japansk styre, etter å ha blitt invadert i 1895. Taiwanske filmskapere fulgte i stor grad japanske fortelleteknikker og fortellekonvensjoner, og filmmediet var en viktig brikke under Japans kolonisering av øya. Filmkulturen i Taiwan har siden vært tett forbundet med øyas brokete historie, men i 1980-årene fikk flere filmer et mer realistisk tilsnitt og en tydeligere estetikk, gjennom den taiwanske «nye bølgen».

Under andre verdenskrig produserte japanerne propagandafilmer på Taiwan, og studioene deres ble overtatt av de kinesiske nasjonalistene (guomindang) da disse kom til makten i Taiwan i 1949. Etter at kommunismen seiret i Kina vokste en kommersiell filmindustri frem i Taiwan. Den nådde et årskvantum på cirka 100 spillefilmer i slutten av 1950-årene. Et statlig selskap, Central Motion Picture Corporation (CMPC), ble dannet i 1954. Produksjonen sank kraftig i 1960-årene. En ny giv kom imidlertid fra Hongkong-regissører som Lee Han-Hsiang og Hu-Chin-Chuan (King Hu), og taiwansk film- og kinoindustri beholdt nære forbindelser med Hongkong. Samarbeidet med Kina for øvrig ble underlagt restriksjoner.

I begynnelsen av 1980-årene kom den såkalte «hsin-jui», en «ny bølge», som ga taiwansk film en sterkere samtidsorientering og resulterte i internasjonal oppmerksomhet. Blant de fremste regissørene var Hou Hsiao-hsien med Tid for å leve, tid for å dø (1985) og Tristhetens by (1988; Gulløven i Venezia), og Edward Yang med En Taipei-fortelling (1984). Ang Lee gjorde seg bemerket med Bryllupsnatten (1993) og Spis drikk mann kvinne (1994), men har senere arbeidet i USA. Blant aktive regissører i 1990-årene kan nevnes Richard Chen, Peter Wang og Sylvia Chang.

De to viktigste, aktive taiwanske filmskaperne fra 1990-tallet og utover har vært Hou Hsiao-hsien og Tsai Ming-liang. De har begge vunnet priser ved anerkjente, internasjonale filmfestivaler.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg