Falun dafa, fjerde øvelse
Av .
Lisens: CC BY 2.0

Falun Gong, Lovens Hjul, er en religiøs meditasjonsbevegelse grunnlagt av Li Hongzhi i 1992. Bevegelsens samlingsmerke er qigong, en mer enn 2000 år gammel kinesisk mosjons- og meditasjonsteknikk med særlig vekt på pusteøvelser. I tillegg til å legge vekt på fysiske øvelser og helse er man opptatt av å styrke utøverens moral etter prinsipper som er i overensstemmelse med Li Hongzhis lære. Falun Gong har fått mye oppmerksomhet etter at gruppen ble forbudt i Kina og gjennom vedvarende konflikt med kinesiske myndigheter.

Faktaboks

Også kjent som
Falun Dafa

Historie

På 1980- og tidlig på 1990-tallet skjedde det en revitalisering av qigong i Kina. Da Li Hongzhi stiftet Falun Gong i 1992, var han en av mange lærere som underviste i denne gamle teknikken for fysisk, mental og åndelig utvikling. Kinesiske myndigheter var opprinnelig positive til de mange nye qigong-gruppene.

I 1999 ble Falun Gong forbudt i Kina. Dette skjedde etter at bevegelsen hadde greid å samle 10 000 mennesker til en demonstrasjon på Den himmelske freds plass i protest mot et nytt lovforslag som ytterligere skulle innskrenke religionsfriheten i landet. Li Hongzhi er anklaget for å ha politiske ambisjoner, men også utbredelsen sies å være en trussel for de kinesiske myndighetene. Siden 1999 skal over 100 000 tilhengere ha blitt forfulgt og fengslet, og mange tusen skal ha blitt torturert.

Som følge av den økte spenningen mellom Falun Gong og kinesiske myndigheter flyktet lederen, Li Hongzi, til USA. Fra 1999 har bevegelsen hatt sitt hovedsete i USA, med et vidtrekkende nettverk i andre vestlige land og i Kina.

Lære

En grunnleggende tanke i qigong er at det finnes et åndelig energisystem som er integrert i den fysiske kroppen. En åndelig kraft, ofte omtalt som qi eller chi, flyter gjennom dette systemet. Når denne blokkeres eller kommer i ubalanse, vil det også kunne oppstå fysisk sykdom. Falun Gong praktiserer fysiske øvelser som skal fremme riktig energiflyt i kroppen.

Falun Gong er også inspirert av kinesisk folkereligion og buddhisme. Li Hongzhi beskriver et univers som ikke bare inneholder mennesker og energier, men også demoner, guder og ånder. Disse kan også påvirke mennesker, og Li forklarer politiske og sosiale forhold blant annet med henvisning til slike oversanselige makter.

Følgere av Falun Gong skal følge tre etiske grunnprinsipper: sannferdighet (zhen), utholdenhet (ren) og godhet (shan). Ved å kjempe for det gode vil utøvere av Falun Gong samle positiv karma (de). Onde handlinger gjør at man samler negativ karma (karma). Li Hongzhis lære har apokalyptiske trekk, idet kampen mellom det gode og det onde generelt, og konflikten med Kina spesielt, ses på som en slags endekamp før en ny og bedre verdensorden innstiftes. Den mest systematiske beskrivelsen av Falun Gongs lære er Li Hongzhis bok Zhuan Falun (1995). Li holder også regelmessige taler til sine følgere, som blir oversatt og publisert på bevegelsens nettsider.

Politikk og kontroverser

Falun Gong har siden demonstrasjonen og forbudet mot bevegelsen i Kina i 1999 gjennomgått en politisering. Bevegelsen er svært kritisk til kommunisme og de kinesiske styresmaktene og har på flere fronter engasjert seg i kampen mot det kinesiske kommunistpartiet. Bevegelsens politiske side kan ikke ses uavhengig av dens religiøse lære. Li tolker konflikten mellom Falun Gong og Kinas myndigheter som uttrykk for en kosmisk kamp mellom gode og onde krefter, hvor det kinesiske kommunistpartiet er påvirket av demoner og Falun Gong står på det godes side.

Falun Gong har etablert et effektivt medienettverk, som også brukes til politiske formål. Avisen The Epoch Times drives av diasporaen i USA og har en tydelig liberalistisk og anti-kinesisk vinkling på flere nyhetssaker. The Epoch Times har også støttet forhenværende president Donald Trump og det republikanske partiet. Kritikere av Falun Gong mener bevegelsen også bevisst fabrikkerer nyheter for å påvirke verdensopinionen i sin favør.

Utbredelse

Falun Gong rekrutterer i dag både blant den kinesiske diasporaen og blant personer med en vestlig kulturbakgrunn. Selv om Falun Gong bygger på en kinesisk tradisjon, har bevegelsen utviklet seg til å bli en internasjonal nyreligiøs bevegelse. Falun Gong er en religiøs minoritet med tilstedeværelse både i Kina og i flere vestlige land og har rundt 10 millioner følgere på verdensbasis. I Norge er det rundt 50–60 aktive utøvere. I tillegg kommer 200–300 personer som har gått på kurs hos Falun Gong, men som ikke opprettholder et aktivt forhold til bevegelsen (2020).

Les mer i Store norske leksikon

Eksterne lenker

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg