Falstad fangeleir
Tysk personell foran hovedporten på Falstad, 1943-1945.
Av /Falstadsenteret.
Lisens: CC BY 2.0
Falstad fangeleir i 2018. Eksisterende tallmateriale antyder et totalt fangebelegg på omkring 4500 fanger, herav 200 kvinner.
Falstad fangeleir i 2018. Eksisterende tallmateriale antyder et totalt fangebelegg på omkring 4500 fanger, herav 200 kvinner.
Lisens: CC BY SA 3.0
Falstad fangeleir
Sovjetiske krigsfanger bak piggtråden på Falstad ca. 8. mai 1945. Bildet er trolig tatt etter at de norske fangene har forlatt leiren. Fangene står oppstilt foran saga. Bygningen til venstre er vaktbrakka (politibrakka).
Av /Falstadsenteret.
Lisens: CC BY 2.0

Falstad fangeleir i Levanger ble opprettet høsten 1941 av de tyske okkupasjonsmyndighetene på en del av Falstad skolehjems grunn. Den var beregnet på fanger fra det nordenfjeldske Norge og tjente stort sett som gjennomgangsstasjon til Grini eller Tyskland.

På grunn av ufullstendigheter i kildene er det nøyaktige antallet falstadfanger ukjent. Eksisterende tallmateriale antyder et totalt fangebelegg på omkring 4500 fanger, herav 200 kvinner. På det meste var det over 500 fanger på Falstad.

Leiren sorterte under den beryktede Sipo-sjefen i Trøndelag, Gerhard Flesch. Fangebehandlingen på Falstad var ofte brutal, særlig gjaldt dette jødene og utlendinger (sovjetere og jugoslaver). Én kilometer sør for leiren var henrettelsesstedet i Falstadskogen. Her ble over hundre sovjetere skutt, minst 62 jugoslaver og 43 nordmenn, derav 24 som ble tatt i forbindelse med Majavatn-affæren.

Det er reist et minnesmerke over dem på stedet, utført av Odd Hilt, som selv var fange i Falstad fangeleir i 1941–1942.

Falstad Museum ble etablert i forbindelse med frigjøringsjubileet i 1995, og er innrettet i kjelleren i det som var hovedbygningen for SS-Strafgefangenenlager Falstad. Stiftelsen Falstadsenteret ble opprettet 2000 og er et nasjonalt opplærings- og dokumentasjonssenter for krigens fangehistorie, humanitær folkerett og menneskerettigheter.

Les mer i Store norske leksikon

Eksterne lenker

Litteratur

  • Reitan, Jon: Falstad : nazileir og landssvikfengsel, 2008.

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg