Faktaboks

Fahd bin Abdulaziz Al Saud

Kong Fahd

Født
1920, Riyadh
Død
1. august 2005, Riyadh
Fahd ibn-Abdulaziz Ibn Saud

Fahd ibn-Abdulaziz Ibn Saud

Av /NTB Scanpix ※.

Fahd bin Abdulaziz Al Saud var Saudi-Arabias konge fra 1982 til 2005. Han var landets femte konge.

Bakgrunn

Det er uklart nøyaktig hvilket år Kong Fahd ble født, men det antas å være mellom 1920 og 1923. Han var den åttende sønn av Saudi-Arabias grunnlegger Abdulaziz bin Saud, og den første sønnen han fikk med Hessa bint Ahmed al-Sudairi. Fahd bin Abdulaziz og hans seks helbrødre ble kalt de syv Sudairi-ene, og var lenge en viktig maktfaktor i Saudi-Arabia.

Prins Fahd ble utdannet ved hoffets prinseskole i hovedstaden Riyadh, og studerte deretter islam ved et religiøst institutt i Mekka. Han fikk tidlig en sentral posisjon som representant for kongefamilien og Saudi-Arabia på den internasjonale arena, blant annet ved undertegnelsen av FN-pakten i 1945 og innsettingen av dronning Elizabeth 2 av Storbritannia i 1953, og som leder av Saudi-Arabias delegasjon til Arabiske liga i 1959.

Monark

I 1953 ble Fahd bin Abdulaziz utnevnt til Saudi-Arabias første utdanningsminister. Fra 1962 til 1975 var han landets innenriksminister, og fra 1967 andre visestatsminister.

Da kong Faisal døde i 1975 ble Fahd utpekt til kronprins og tronarving, hvorpå han etterfulgte broren Khalid som konge i 1982. I 1995 ble Fahd rammet av et alvorlig slag som satt han ut av stand til å oppfylle sine plikter som regent, og disse ble overlatt til hans bror, kronprins – senere kong – Abdullah fra januar 1996, men kong Fahd abdiserte ikke formelt.

Kong Fahd tok i tillegg til konge i 1986 tittelen «Beskytter av de to hellige moskeer», altså islams to helligste steder i Medina og Mekka, som begge ligger i Saudi-Arabia, for å understreke det saudiske kongehusets religiøse rolle. Alle senere konger av Saudi-Arabia har innehatt denne tittelen.

Politikk

Særing i tidlige år var Kong Fahd var kjent for sine nære forbindelser med USA, og tillot – ikke uten motstand – amerikanske militære styrker å etablere seg i landet forut for og under den andre Golfkrigen i 1990–1991. Kong Fahd så med skepsis på Irak under Saddam Hussein, men fryktet i enda større grad Iran etter revolusjonen i 1979, og støttet derfor Irak under den første Golfkrigen, mellom Irak og Iran, i 1980–1988. Etter Iraks invasjon av Kuwait i 1990 sto Saudi-Arabia urokkelig ved Kuwaits side, og åpnet grensene for flere hundre tusener kuwaitiske flyktninger. Samtidig ble det strammet til ovenfor borgere av land som støttet Irak, og flere hundre tusen jemenitter som bodde og arbeidet i Saudi-Arabia måtte forlate landet.

Under kong Fahd investerte Saudi-Arabia mer enn noen gang i militær oppbygging. Kong Fahd var også tilhenger av internasjonalt samarbeid og diplomati, og Saudi-Arabia donerte store summer til humanitært arbeid under hans tid som monark.

Særlig etter Golfkrigen 1990–1991 ble det fremmet en rekke krav om politisk reform i Saudi-Arabia, og kongen opplevde politisk press fra flere kanter. Han slo ned på krav om politisk reform, men sto samtidig selv bak flere viktige reformer, herunder Saudi Arabias sett med styrende prinsipper, det nærmeste landet kommer en grunnlov, i 1992. Kong Fahd sørget også for gjennomslag for konservative krefter, blant annet ble kjønnssegregeringen og det såkalte religiøse politiet styrket under hans styre. I 1992 ble det for første gang gjennomført en demonstrasjon mot det uformelle forbudet mot kvinnelig bilkjøring. Demonstrantene ble arrestert, men senere sluppet løs og bilkjøringsforbudet ble i kjølvannet formalisert.

Det saudiske kongehusets tidvise store personlige forbruk er ansett å ha nådd sitt høydepunkt under kong Fahd, som var en av verdens antatt rikeste menn, og selv brukte store summer blant annet på pengespill, luksusyacht og eiendommer, blant annet i Marbella.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg